Langkau ke kandungan utama

Aku Cuma Terasa Ingin Menulis

Sehingga Mac, aku sudah hasilkan 66 post, tidak termasuk yang ini. Banyak. Kalau tahun selepas, aku dapat hasilkan sebanyak 140 post untuk sepanjang tahun. Sebenarnya, kalau hendak diikutkan aku boleh menghasilkan lebih banyak post sehingga ke hari ini. Namun begitu aku sebenarnya sedang meletakkan halangan dan batasan dari menulis tentang beberapa perkara. Mengenai kehidupan personal misalnya, seperti yang aku katakan sebelum ini, aku tidak lagi mahu menceritakannya. Aku mahu terus melupakan apa yang telah berlaku.

Ini kerana ada kalanya aku akan baca balik apa yang pernah aku post dan realitinya aku kurang senang dengan apa yang aku tulis sebelum ini. Tidak semua, tetapi ada beberapa daripadanya. Kamu juga perlu tahu, setiap penulisan aku adalah secara spontan dan tidak langsung di edit balik. Maka tidak hairan kalau kamu selalu terjumpa salah ejaan. Bukan disengajakan. Aku tak suka rehearse dalam penulisan kerana kalau aku berbuat demikian, hasilnya nanti jadi seperti plastik. Begitu tersusun dan kemas. Aku mahu raw seperti yang aku selalu lakukan. Penulisan, lenggok bahasa dan puisi (mungkin) semuanya adalah secara spontan. Apa yang terlintas atau lalu lalang di benak otak, itu yang aku akan tulis.

Sasaran aku untuk tahun ini adalah membuat sebanyak 366 post (tahun ini tahun lompat, bukan?), harap ianya berjaya. Namun untuk 3 bulan, aku sudah kehilangan 30 post. Mungkin agak sukar untuk mencapainya. Aku tidak kisah kalau kamu tidak pernah membaca semuanya. Itu tidak penting. Aku cuma mahu menulis. Itu saja.

"Aku cuma terasa ingin berlari." - Forrest Gump, apabila di tanya kenapa beliau berlari merentas Amerika Syarikat.

Aku cuma terasa ingin menulis.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…