Langkau ke kandungan utama

Iron Maiden Di Pagi Buta

5.30 pagi dan aku sedang mendengar Iron Maiden - Seventh Son of a Seventh Son. Lagu lama dari album lama sebuah kumpulan lama. Aku mula mendengar lagu-lagu Iron Maiden semasa di MRSM Balik Pulau sekitar tahun 1989. Semasa form 2. Aku sukakan melodi dan gaya nyanyian Bruce Dickinson yang memang hebat.

Bermula dengan album Seventh Son of a Seventh Son, aku terus mencari album-album lain (beli kaset je la) seperti Powerslave dan Somewhere In Time. Album terakhir yang aku beli adalah Fear of The Dark, sekitar tahun 1992. Lepas tu aku terus minat dangdut... Hahaha. Tak, selepas daripada itu, Bruce Dickinson keluar dari Iron Maiden dan diganti oleh Blaze Bayley yang nyata tidak dapat menandingi kehebatan vokal Bruce Dickinson. Apa saja album yang dikeluarkan selepas itu  tidak aku beli.

Kira-kira 2 tahun lepas aku berjalan-jalan di Pertama Complex. Terfikir untuk mencari semua CD atau kaset Seventh Son of A Seventh Son. Teringin nak dengar kembali lagu-lagu lama sewaktu aku membesar di MRSM Balik Pulau suatu ketika dahulu. Aku tak jumpa original. Cuma ada salinan kaset yang tinggal. Cukuplah sekadar untuk aku dengar dalam kereta.

Tapi sekarang aku sudah ada beberapa MP3 Iron Maiden dalam playlist iTunes aku. Walaupun aku tak set dalam playlist, sekali sekala seperti di pagi buta ini aku akan memainkan semula. Mengimbau kenangan lama bersama Azrul Hanidi yang sama-sama berjaga malam untuk mendengar lagu-lagu sebegini di Maktab dulu. Terpaksa pinjam kaset Abg Hislimas. Itu aku masih ingat.

Sekarang aku sedang mendengar lagu The Evil That Men Do. Cool...

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…