Langkau ke kandungan utama

Mencari Kamera Digital SLR

Sudah lama tidak menulis. Seminggu masanya aku tidak menaip baris-baris ayat untuk dibaca oleh pembaca (kalau ada).

Isnin lepas aku pulang dari Cameron Highlands setelah menjadi urus setia kursus di sana. Kalau ke-3 aku di Cameron Highlands dalam 3 bulan. Setiap bulan pasti akan ada sekali aku ke sana kerana kursus yang dijalankan ini hanya sesuai diadakan di Cameron Highlands. Tugas spesifik aku adalah sebagai jurukamera dan jururakam video. Kerja menarik tetapi amat memenatkan.

Kemudian dari Kelmarin hingga ke saat tadi aku tidak mampu hendak meluahkan apa yang terbuku di hati kedalam ruangan ini. Seperti yang aku perkatakan sebelum ini, aku tidak mahu selalu menceritakan hal-hal yang sudah berlaku. Bukan tidak ada yang hendak ditulis tetapi tidak ada yang perlu ditulis lagi.

Aku sudah dapat 2 projek fotografi untuk majlis perkahwinan. Bayaran agak lumayan. Semuanya akan berlangsung pada bulan Mei nanti. Jadi aku perlu dapatkan set kamera digital SLR sekarang untuk biasakan diri. Haritu aku sudah survey dan aku jumpa yang berkenan di hati walaupun ianya cuma setakat entry-level digital SLR. Pilihan aku samada Canon 400D atau Nikon D40x. Aku sukakan Nikon kerana semasa di MRSM Balik Pulau dulu, aku adalah jurugambar majalah dan aku menggunakan Nikon SLR. Puas hati kerana ketika itu ada zoom lense 300mm yang boleh aku guna untuk usha awek hujung padang.

Namun sekiranya aku beli Nikon D40x, banyak limitasi nanti. Aku tidak dapat beli flash kerana mahal dan aku tidak mampu beli lense lain. Kalau aku guna Canon 400D, flash dan lense tambahan sudah sedia ada. Tak perlu hendak aku bersusah payah membelinya buat masa ini. Mahal.

Aku ada buat survey di internet dan aku boleh dapat harga kamera tersebut dengan kadar 20% lebih murah. Tetapi macamana aku hendak yakin dengan membelinya secara online sedang aku tidak pernah membeli apa-apa pun secara online sebelum ini. Jadi aku perlu survey lagi.

Ulasan

  1. Idan, contact la Zain kalau nak dapat rates SLR yg bagus. Dia banyak contact dgn kedai2 camera yg boleh bagi good price.

    Personally, Canon better dari Nikon to me.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…