Langkau ke kandungan utama

Mengundi Hari Ini Untuk Hari Esok

Aku tidak mahu membicarakan hal-hal politik. Politik di Malaysia ini terlalu kotor sifat dan keadaannya. Satu undi aku tidak cukup untuk membersihkannya. Jadi aku tidak mahu membicarakan hal-hal politik.

Setelah aku menghantar seorang rakan ke LCCT pagi tadi, aku lalui jalan dalam (bukan lebuhraya) untuk ke Putrajaya. Tiba di Dengkil dan waktu itu masih hujan walaupun renyai. Aku lihat seorang budak lelaki sedang mengayuh basikal dengan tangan satu memegang handle basikal dan yang satu lagi memegang payung. Tidak ada apa yang menarik kalau ianya dilihat begitu saja. Cuma aku terpandang memek mukanya. Terpandang keringat yang keluar untuk mengayuh basikal sambil memegang payung. Aku tahu susah keadaannya.

Itulah salah satu kelemahan aku. Aku tidak suka melihat budak-budak dengan keadaan muka yang susah atau bermasalah atau bersedih. Aku tidak boleh melihat seorang budak kecil membayar cuma 20sen untuk membeli gula-gula bernilai 30sen. Kemudian pekedai menegur dan meminta baki 10sen yang tidak cukup. Budak tersebut terpinga-pinga dan aku pasti hatinya kecewa kerana tidak dapat apa yang dia mahu. Hidup tidak adil baginya. Tapi dia cuma seorang budak. Apa dia tahu nilai wang dan dari mana ianya diperolehi? Kenapa pekedai itu tidak bertimbang rasa hanya kerana 10sen. Kenapa dia tidak mahu melihat wajah gembira seorang kanak-kanak mendapat sesuatu yang diingininya.

Ya, betul. Aku pastinya tidak akan dapat jadi seorang ayah yang baik kerana berlembut dengan anak-anak terhadap perkara-perkara sebegitu. Tetapi aku pernah lalui waktu susah semasa kecil dahulu dan aku tahu peritnya bagaimana. Jadi aku tidak sanggup untuk melihat orang lain terutamanya orang disekeliling aku susah. Aku tidak sanggup melihat seorang budak yang membawa adik kecilnya mahu membeli sepaket makanan ringan namun tidak cukup duit. Aku tak sanggup lihat muka kecewa budak-budak kecil. Ianya sungguh menyedihkan aku. Mahu saja aku bayar bagi mereka (aku pernah lakukannya) semata-mata untuk melihat mereka tersenyum gembira. Aku tidak minta mereka ucapkan terima kasih (biasanya dipaksa oleh pekedai) kerana gembira mereka itu sudah cukup sebagai ucapan terima kasih bagi aku.

Budak yang mengayuh basikal tadi bukanlah budak kecil. Mungkin sudah bersekolah menengah, namun aku masih tidak sanggup melihat mereka susah. Mereka tidak berhak untuk susah dalam keadaan negara kita sebegini.

Akhirnya, aku terpaksa berpolitik juga. Aku doakan masa mendatang akan lebih menyenangkan bagi anak-anak muda. Ahli-ahli politik yang ada perlu lebih mengambil berat mengenai mereka.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…