Langkau ke kandungan utama

Mereka Tidak Nampak

Kadang-kadang apabila aku melihat rakan-rakan sepejabat, aku terkedu. Aku fikirkan betapa senang kerja mereka setiap hari (aku tahu pasti mereka akan menempelak kenyataan ini) yang cuma perlu datang dan pulang serta menyiapkan kerja-kerja generik. Maksud aku mereka bekerja berlandaskan struktuk kerja yang telah disusun dan tidak perlu berubah sekerapnya. Kiraan kos, surat menyurat, pengurusan dan semua itu adalah kerja-kerja generik yang sebenarnya memerlukan kerajinan dan kesungguhan sahaja. 

Sedang aku berhempas pulas untuk memikirkan corak, warna, design, bentuk dan apa saja yang berkaitan dengan kerja-kerja aku sebagai seorang yang ditugaskan khusus untuk menghasilkan majalah, buku dan apa saja kerja-kerja percetakan jabatan. Nampak selalu aku diam tidak melakukan apa-apa. Sedang dalam kepala mencari-cari idea yang sudah lama hilang. Aku pulang kerumah dengan kepala ini setiap hari dilanda migrain dan tidak ada sesiapa yang tahu. Tidak perlu aku tunjukkan di pejabat kerana nanti aku dituduh mengada-ngada.

Tidak, aku tidak memperlekehkan sesiapa. Setiap orang ada tugas masing-masing. Begitu juga aku. Cuma tugas aku memerlukan aku sentiasa berfikir dengan kreatif sepanjang masa dan ini menyebabkan aku tidak mampu tersenyum dan ketawa di kala mereka sedang bergembira.

Apabila aku ber'cuti' di Port Dickson tempohari, ada yang mempersoalkannya. Ada yang tidak suka dan aku tahu. Aku sudah tahu dari awal. Tetapi aku tidak nampak apa-apa pun lagi yang mereka hasilkan itu kreatif setakat ini. Aku juga tidak persoalkan kemana saja mereka pergi dan kenapa perlu mereka pergi kerana aku sudah bosan dengan retorik bos yang nyata berat sebelah dalam banyak hal.

Inilah permainan pejabat. Kamu kerja di mana-mana saja dan ianya pasti sama. Kalau kamu jenis pendiam dan tidak mesra dengan orang lain, kamu akan terpinggir sedang tanpa sebab yang jelas mereka melakukannya. Jadi aku berasa terpinggir di sini, namun aku biarkan saja. Kerana benak otak ini terlalu banyak memikirkan hal-hal lain daripada memikirkan hipokrasi mereka. Aku lakukan kerja aku sendiri dan aku perlukan masa yang panjang dan mereka tiada yang membantu. Tidak mengapa, aku tidak minta.

Cuma aku terkilan apabila mereka santai mereka. Aku terkilan kerana sedang mereka bersantai, mereka tidak sedar aku terus berhempas pulas di benak otak ini untuk menyiapkan kerja-kerja yang tidak layak aku lakukan.

Jadi lebih baik aku berdiam diri dan menyiapkan apa saja yang ada di hadapan mata. Biarkan mereka gembira dengan hidup mereka; dapat kemana-mana dan dapat setiap hari beberapa jam waktu santai. Aku masih perlu berfikir dan berfikir secara kreatif untuk menyiapkan kerja-kerja aku.

Ah, ini bukan keluhan. Aku cuma terasa mahu menulis.

Ulasan

  1. Anonymous11:09 PG

    .... Aku terkilan kerana sedang mereka bersantai, mereka tidak sedar aku terus berhempas pulas di benak otak ini untuk menyiapkan kerja-kerja yang tidak layak aku lakukan....    Buat kerja biar niat kerana Allah Taala..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…