Langkau ke kandungan utama

Muzik Dalam Hidup

Alang-alang bercerita mengenai muzik, biar aku ceritakan sikit (mungkin sekadar 2 perenggan) muzik-muzik yang mempengaruhi hidup aku hingga kini.

Aku agak lewat dalam mula meminati muzik. Sehinggalah aku ke MRSM Balik Pulau pada tahun 1989, muzik tidak lebih dari sekadar yang didengar dan yang ditahui wujud. Sudah semestinya ada Sudirman dan Khatijah Ibrahim. Francisca Peters dan Kenny Remy Martin (Ku Petik Bintang-Bintang). Ini yang aku ingat saja tau. Lagu inggeris yang aku fikir begitu signikan dengan hidup aku ketika itu adalah Beat It, Thriller, Billy Jean, Uptown Girl dan Every Breath You Take. Ah, aku sebenarnya tidak pasti apa yang aku dengar sebelum 1989. Yang pasti di dalamnya ada Anuar dan Elina kerana semasa aku form 1, Elina form 6 di SMK Clifford Kuala Kangsar dan dia pernah minta aku tolong ambilkan air minuman untuknya selepas menyanyi di sekolah. Serta Ruhil Amani kerana aku pernah pergi menonton konsertnya di padang SMK Clifford dan sempat berbual dengannya di belakang pentas (kira habis hebat la ye tu?)

Bermula dari MRSM Balik Pulau sejak dari 1989 barulah fikiran aku lebih terbuka dengan dunia muzik. Aku mula dengar irama rock melayu yang amat popular ketika itu. Bayangkan 1989 dan aku masih belum pernah mendengar Mentari Merah di Ufuk Timur! Aku juga mengenali Metallica yang sehingga sekarang menjadi band kegemaran aku (peduli apa orang kata mengenai album sekarang), Iron Maiden, Scorpions, Poison, Guns & Roses, Aerosmith, Slayer, Bolt Thrower, Obituary, M.Nasir, Search, Wings, May, Febians, Sofea, Kromok dan banyak lagi termasuk Phil Collins. Memang sungguh-sungguh terbuka luas kerana student MRSM datang dari segala pelusuk tanah air dan dengan idea serta pemikiran yang berbeza. Maka dunia muzik aku berkembang di sana. Bayangkan terpaksa mendengar Right Here Waiting oleh Richard Mark setiap awal pagi, dipasang oleh Akram, anak Sanusi Junid. Lama-lama kamu juga pasti akan meminatinya.

Nah... dua perenggan. Cukuplah. Nanti aku ceritakan dengan lebih lanjut. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…