Langkau ke kandungan utama

Ilmu Baru

Potfolio aku sudah bertambah lagi satu. Design kad undangan perkahwinan. Setakat ini aku dapat dua dan sudah siap kedua-duanya. Satunya simple dan straight to the point walaupun design agak radikal berbanding dengan norma-norma kad undangan perkahwinan biasa. Mungkin kerana sampulnya nanti lebih hebat maka kad pada aku biarkan saja agak biasa. Neutral konon. Ini adalah atas permintaan Bos Besar sendiri untuk majlis perkahwinan anaknya.

Satu lagi aku design untuk kawan baik aku, Aliah. Dia bakal melangsungkan perkahwinan penghujung Mei ini dan dia mahu aku design kad undangan perkahwinan yang lain daripada yang sedia ada. Untuk kawan-kawan baik katanya. Jadi aku design satu. Dia suka. Tidak ada banyak beza dengan design yang sedia ada di pasaran, cuma lebih personal dan lebih detail.

Ruginya tak dapat aku post ke internet kedua-dua kad tersebut. Ini kerja amatur dan aku masih perlu banyak belajar.

Sekarang agak kurang sibuk walaupun yang mendatang masih besar. Laporan tahunan dalam progres dan terbantut seketika kerana kerja-kerja kad undangan perkahwinan. Selepas daripada itu aku ada masa lapang sehingga penghujung Mei. Kemudian daripada itu aku tak tahu apa yang akan aku lalui lagi.

Aku kurang menulis kerana entah macamana akses kepada secured web tidak dapat aku lakukan di Safari dan iMac. Entah kenapa. Pejabat saja. Mungkin kerana load time terlalu lama. Aku masih mencari cara dan kaedah untuk menyelesaikan masalah ini. 

Aku perlu tidur.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…