Langkau ke kandungan utama

Si Bisu Dengan Nokia N70

Tadi aku hantar Aliah ke Puduraya. Dia balik Johor Bahru dengan bas. Sementara tunggu aku, aku duduk minum di KFC depan Puduraya. Semasa aku beratur menunggu giliran membeli makanan, ada sekumpulan orang bisu beratur di sebelah.

Aku tak peduli sangat mengenai keadaan bisu mereka. Aku cuma agak tertarik dengan penampilan dan gaya mereka. Aku kira mereka dalam usia awal 20an dan mungkin belajar di mana-mana kolej atau institusi khas untuk OKU di KL. Fesyen mereka up-to-date. Malah jauh lebih bergaya dari aku yang cuma berseluar trek dan berbaju t-shirt round next hitam dengan sandal Croc tiruan.

Salah seorang daripada mengeluarkan telefon bimbit dari beg. Nokia N70. Aku yang boleh bersuara ini cuma guna Samsung C130 berharga RM180 ketika aku beli dahulu. Ini seorang bisu menggunakan Nokia N70. Untuk apa? Ya, itu hak mereka. Tapi still, agak pelik. Aku berfikir seorang diri hingga selesai beli makanan dan duduk dengan Aliah tidak jauh dari kumpulan orang bisu tersebut. Aku bicarakan hal yang sama dengan Aliah; kenapa perlu seorang yang bisu menggunakan Nokia N70. Apa signifikan sebuah N70 untuk golongan bisu. 

Akhirnya Aliah beri jawapan yang menarik. Nokia N70 ada 3G. Boleh buat video call. Sign language dapat dilihat dengannya. Ceh, patut la. Maka benar ada kalanya teknologi mampu menyelesaikan masalah untuk OKU juga. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…