Langkau ke kandungan utama

Star Wars : The Clone Wars15 Ogos 2008 ini, sebuah lagi filem Star Wars baru akan muncul di pawagam. Star Wars - The Clone Wars adalah cerita antara filem Star Wars II : Attack of The Clones dan Star Wars III : Revenge of The Sith. Berbeza dengan filem-filem Star Wars yang lain, The Clone Wars adalah filem bercorak animasi sepenuhnya dengan sentuhan digital efek yang apabila dilayarkan, ianya menjadi seperti filem-filem anime Jepun. Lari dari tradisi animasi Barat ala Disney.

Kalau ada yang pernah tengok siri animasi Star Wars : Clone Wars, kamu pasti faham konsepnya. Cuma kali ini, animasi filem adalah lebih 'bersih' dan 'hidup'. Star Wars : The Clone Wars seterusnya akan disambung dalam bentuk siri animasi televisyen dengan tajuk yang sama yang akan ditayangkan di Cartoon Network. Maknanya aku kena langgan pakej Fun di Astro untuk menikmatinya...

Adalah dijangkakan sebanyak sekurang-kurangnya 100 episod akan dihasilkan. Banyak tu. Kalau setiap episod sepanjang 22 minit, maknanya ada lebih kurang 2200 minit cerita Star Wars untuk ditonton menjelang Ogos 2008 nanti. Lebih 36 jam.

Kemudian, dijangkakan, menjelang 2010, akan ada siri televisyen Star Wars bercorak seperti siri televisyen Young Indiana Jones. Ianya mungkin berkisar peristiwa sekitar antara filem Star Wars III : Revenge of The Sith dan Star Wars IV : A New Hope. Jurang masa lebih kurang 19 tahun di antara kedua-dua cerita, maka banyak perkara yang berlaku dalam Alam Star Wars, ini termasuk cerita mengenai Hans Solo, Chewbacca dan Lando Calrissian. Tapi mengikut kenyataan yang dikeluarkan, mungkin siri televisyen ini akan lebih menumpukan cerita watak-watak sampingan dalam Star Wars. 

Sementara tunggu yang itu, aku tunggu filem animasi dulu. Tengok trailer di SINI.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…