Langkau ke kandungan utama

Adakah Kamu Pekak, Buta dan Bisu?

Media arus perdana di Malaysia sekarang sedang berusaha bersungguh-sungguh untuk menjatuhkan maruah mereka sendiri. Kenapa?

Media arus perdana di Malaysia bukannya tak tahu ada media alternatif lain di internet yang di layari ratusan ribu rakyat Malaysia di seluruh dunia setiap hari, jauh lebih banyak pembaca dari jumlah akhbar yang mereka jual. Mereka masih menyiarkan berita-berita mengampu, memutar belitkan fakta dan meremehkan informasi dari sumber lain. Aku fikir ada baik mereka pecat sahaja penasihat dan pakar rujuk mereka (sekiranya ada) kerana ianya tidak akan langsung membantu mereka meningkatkan jualan akhbar dan jumlah penonton mereka.

Sampai bila mahu mereka terbelit dengan kekangan berita yang jelas tidak neutral dan amat mudah dipengaruhi oleh sesuatu pihak? Kalau itu mereka kata kebebasan media, maka betul juga kenyataan bila orang kata mereka sebenarnya adalah kayu semata-mata dan otak mereka dipenuhi dengan sekam.

2 juta pengunjung chedet.com dalam masa kurang 2 bulan jelas menggambarkan efisien dan pengaruh media internet sekarang. Ratusan ribu lagi yang mengunjungi media-media alternatif di internet, blog-blog tulisan orang yang berpengaruh di penuhi dengan ratusan komen setiap hari dan juga tidak lupa dengan berita-berita antarabangsa mengenai Malaysia yang amat mudah diperolehi di Google News dan lain-lain enjin carian.

Kamu masih mahu mengatakan bahawa media internet tiada kredibiliti? Jadi lain kali kamu juga tidak perlu memetik berita-berita dari AFP, Reuters, Bloomberg, CNN, Al-Jazeera dan lain-lain media arus perdana dunia yang kini sudah benar-benar 'embrace' internet. Tidak perlu kerana mereka tidak ada kredibiliti menyiarkan berita mereka di internet.

Maka betul juga aku boleh kata The Star Online, Utusan Online, Berita Harian Online, Bernama Online dan semua media arus perdana Malaysia yang ada versi online tidak ada kredibiliti. Kenapa? Kerana mereka menggunakan medium internet sebagai sebaran maklumat yang sentiasa didakwa oleh sesetengah orang yang berpengaruh sebagai sumber tidak 'reliable'.

Sekali lagi aku nyatakan, rakyat Malaysia sekarang sudah tidak seperti 20-30 tahun dahulu. Malah rakyat Malaysia sudah tidak seperti 5-10 tahun lalu. Media alternatif di internet kini adalah sebenarnya media arus perdana mereka. Nasib baik kebanyakkan orang luar bandar mengalami kesukaran untuk mencapai internet. Kalau tidak, mungkin orang kampung akan berbincang di kedai kopi mengenai berita-berita yang dibaca di MalaysiaKini atau Google News. Mungkin kedai kopi di kampung juga ada capaian WiFi untuk memudahkan pengunjung surfing internet di kedai kopi dengan laptop mereka. Hmm... nasib baik juga laptop berharga ribuan ringgit. Kalau ianya berharga RM80 seperti Astro, kamu media arus perdana sekarang semuanya akan bengkrap.

Teringin sangat aku mahu melihat media arus perdana menjadi media yang kritikal, berani dan terbuka. Berani, kritikal dan terbuka bukan kerana mengutuk dan menghentam kerajaan tetapi bersikap berkecuali dan tidak memihak kepada mana-mana pihak dalam menyampaikan maklumat. Malah aku mahu media arus perdana tidak pro-rakyat (menyokong kehendak rakyat) semata-mata. Mereka perlu kritis dan berani membongkar isu-isu semasa dari sudut profesionalisme kewartawanan mereka itu.

Selepas itu, baru aku anggap kamu media arus perdana.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…