Langkau ke kandungan utama

Dalam Hidup Ini

The Beatles - In My Life

There are places I remember
All my life though some have changed
Some forever not for better
Some have gone and some remain
All these places had their moments
With lovers and friends I still can recall
Some are dead and some are living
In my life I've loved them all

But of all these friends and lovers
There is no one compares with you
And these memories lose their meaning
When I think of love as something new
Though I know I'll never lose affection
For people and things that went before
I know I'll often stop and think about them
In my life I love you more

Though I know I'll never lose affection
For people and things that went before
I know I'll often stop and think about them
In my life I love you more
In my life I love you more

====

Catatan ke-499. Aku sengaja letakkan lagu The Beatles - In My Life sebagai penyeri catatan ini. Baca dan faham kenapa aku amat suka dengan lagu ini. Lirik dan iramanya amat menarik.

Tiada sebab untuk menulis ketika waktu jam sudah menunjukkan 1.15 pagi. Aku masih terjaga walaupun hakikatnya aku masih keletihan setelah pulang dari kursus dan dengan majlis siang hari tadi.

Aku sedang memikirkan beberapa perkara...

Sudah lama aku tidak bercuti sendirian ketempat-tempat bercuti. Kali terakhir adalah ke Langkawi, sekitar 2004. Dulu, aku selalu bercuti ke Pulau Pinang. Aku suka sana kerana lautnya dan keadaannya yang sesuai dengan jiwa aku.

Ah, aku sudah tidak dapat memikirkan apa-apa lagi.

Catatan ini catatan kosong dari seorang yang sedang tidak keruan dengan hidup. Aku sedang mengenangkan seseorang. Seorang yang sudah lama pergi.

Sebuah nyanyian untuk dirinya...

Ulasan

 1. salam... apa khabar?
  semoga sihat & ceria.

  Bukan catatan kosong. Sebenarnya catatan ini 'melankolik'.
  Jadi begitu sebab telah jauh berjalan dan banyak yang dipandang. Juga sebab hidup pun lama dah dengan kenangan pahit-manis yang dialami.

  Sebenarnya kenang-kenangan itu begitu pantas meninggalkan kita, semakin hari semakin jauh.. sedang kita masih di sini!

  Sebab itu jadi sayu, sepi, pilu, mudah berasa hati (melankolik)

  Tak apalah... besok boleh menceriakan, walau masa lalu menjauhi kita...

  Wassalam.

  BalasPadam
 2. aku_ayu1:26 PTG

  rindu masa lalu...........

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…