Langkau ke kandungan utama

Kita Bercakap Berlain Bahasa

Beberapa hari lepas, sedang aku beratur untuk membeli tiket wayang, aku perhatikan keadaan sekeliling. Pelbagai bangsa dan bertutur dalam pelbagai bahasa. Meriah sungguh Malaysia kerana kebebasan untuk mengamalkan budaya, bertutur dalam bahasa ibunda bangsa sendiri tidak pernah dikekang.

Cuma yang ralatnya, aku lihat orang melayu bertutur dengan orang melayu lain bahasa melayu, orang cina bertutur dengan rakan mereka dalam bahasa cina dan orang india bertutur dengan rakan mereka bahasa tamil. Seterusnya bangsa-bangsa lain. Aku tidak nampak pergaulan antara bangsa-bangsa. Tidak ada suatu kelompok pelbagai bangsa yang berbual mesra sesama mereka dalam satu bahasa.

Kalau ada beberapa orang mengatakan kepada aku satu bahasa tidak akan dapat mengeratkan bangsa-bangsa di Malaysia ini, aku rasa samada orang itu tidak pernah beratur beli tiket menonton wayang atau memang sepanjang masa dia berada depan TV dan depan meja kerjanya sambil menulis artikel tersebut berdasarkan fakta-fakta bisu.

Kamu lihat filem Hollywood. Tidak kira apa bangsa pun yang ada dalam babak, sekiranya ianya adegan itu di dalam negara Amerika Syarikat sendiri, mereka pasti akan berbahasa inggeris, kecuali kalau majoritinya orang-orang dari Amerika Tengah. Kamu tidak nampak orang Irish berbual dalam bahasa Irish (ya, mereka ada bahasa mereka sendiri), aku tak nampak orang Italian berbual dalam bahasa Itali. Mereka berbual dalam satu bahasa, bahasa inggeris dan tidak mempersoalkannya.

Bahasa Inggeris bukan bahasa ibunda mereka-mereka yang berketurunan Itali, Jerman, Irish dan Afrika di Amerika Syarikat tapi mereka boleh menerimanya dan dijadikan bahasa utama. Kerana mereka sedar mereka hidup dalam sebuah negara yang majoriti asal penduduk adalah orang-orang Inggeris (suatu ketika dahulu). Aku tak kata penduduk asal, aku cuma kata majoriti.

Kemudian kamu lihat Malaysia. Sejak 1957, bahasa Malaysia telah diangkat menjadi bahasa rasmi. Namun kerajaan memberi kebebasan untuk sesiapa saja bertutur dalam bahasa ibunda mereka tanpa halangan.

Aku hairan kenapa bangsa lain tidak boleh terima kedudukan bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi di Malaysia. Kenapa mereka tidak cuba mahu bertutur dalam bahasa Malaysia di sini. Nasib ini bukan Indonesia yang memaksa bangsa-bangsa asing menggunakan nama yang berbunyi sama dengan masyarakat tempatan.

Apa salahnya kalau semua orang Malaysia bertutur dalam bahasa Malaysia dan bangga dengannya. Kenapa masih perlu sekolah-sekolah jenis kebangsaan yang terang dan nyata menolak bahasa Malaysia sebagai bahasa pengantar? Macamana mahu wujud integrasi kaum kalau kita sendiri hadapi masalah untuk berkomunikasi antara satu sama lain kerana perbezaan bahasa?

Kamu lihat Michael Essien, Claude Makelele, Zinadine Zidane, Ruud Gullit ramai lagi pemain bolasepak di Eropah. Bahasa apa yang digunakan semasa ditemu bual? Bukankah bahasa negara mereka seperti Perancis dan Belanda? Kenapa tidak saja mereka bertutur dalam bahasa Arab dan bahasa-bahasa lain yang melambangkan asal usul etnik mereka?

Jelas bahasa satu bahasa dalam satu negara sebenarnya mampu menyatukan bangsa-bangsa yang berbeza dalam negara tersebut. Lihat China dan kamu akan faham dengan jelas. Kenapa tidak saja parti komunis membiarkan etnik-etnik yang berbeza di dalam negara tersebut bertutur dalam bahasa masing-masing untuk segala urusan? Ianya akan menyukarkan semua pihak. Maka satu bahasa dipilih dan tujuan utama adalah untuk  mewujudkan integrasi kaum, tidak lebih dari itu. Sama seperti yang Indonesia lakukan. Sama seperti Australia dan banyak negara lain.

Cuma aku tak faham kenapa bangsa-bangsa (aku lebih suka tumpukan kepada Cina dan India kerana mereka dominan) di Malaysia ini tidak faham? Atau memang sengaja tidak mahu faham. Adakah mereka lebih patriotik dari bangsa-bangsa di negara asal mereka?

Banyak persoalan. Orang akan bertanya, kenapa tidak guna bahasa Inggeris saja sebagai bahasa kebangsaan. Bagus persoalan tersebut tapi cuma aku pusing balik dan lihat 51 tahun yang lampau. Sedang negara ini sibuk untuk bebas dari cengkaman kuasa British, maka adakah logik mereka masih mahu kekalkan bahasa penjajah sebagai bahasa rasmi? Sudah tentu tidak. Maka diambil bahasa majoriti, bahasa Melayu.

Aku masih kekal dengan pendirian aku; integrasi kaum di Malaysia hanya boleh wujud sekiranya setiap dari kita bertutur dan berfikir dengan satu bahasa.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…