Langkau ke kandungan utama

Koleksi Gambar

Aku sudah ada online photo album sendiri. Klik link sebelah kanan (KOLEKSI GAMBAR) atau klik SINI. Ada beberapa yang merupakan karya fotografi secara serius aku dan selebihnya adalah koleksi foto santai tanpa aku peduli aspek-aspek teknikal semasa mengambil gambar.Sebenarnya, minat aku dalam fotografi adalah mengambil gambar-gambar lanskap alam, terutamanya awan dan senja. Aku kurang berminat untuk fotografi potret memandangkan aku tidak mahir untuk mendapatkan mood orang. Tidak pandai hendak mengarah orang bagaimana untuk beraksi kerana aku sukakan keadaan yang natural dan candid saja.Satu subjek yang paling menarik untuk aku dipotretkan adalah kanak-kanak dan lebih spesifik lagi budak kecik yang berumur kurang 3 tahun. Mereka playful dan penuh dengan aksi tanpa mereka sedari. Mereka tidak akan 'berlakon' dengan kita untuk menggayakan aksi sama seperti orang dewasa yang kemaruk depan kamera. Mereka tidak akan faham apa yang kita sedang lakukan dan akan keliru melihat wajah mereka di skrin kecil kamera apabila ditunjuk. Namun kanak-kanak sentiasa akan memberikan mood yang paling menarik dalam apa jua keadaan.Satu kekurangan aku dalam fotografi berbanding dengan orang lain adalah aku rabun warna. Jadi aku tidak dapat membezakan tona-tona warna yang membolehkan shot gambar yang diambil menjadi lebih menarik. Aku cuma dapat mengambil gambar yang pada aku, amat cantik di mata ini saja.

Namun kekurangan ini bukan penghalang bagi aku untuk terus meminati seni fotografi.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…