Langkau ke kandungan utama

Orang Melayu I

Aku menonton Musang Berjanggut di Astro semalam. Bukan menonton untuk berhibur tetapi untuk memahami sesuatu. Ada beberapa cerita lagi yang sesuai, filem melayu lama terutamanya. Aku faham sesuatu semalam.

Orang Melayu ini amat lembut hati dan perbuatannya. Sedang dalam sengketa masih boleh bermadah dan berpantun manis. Sedang dalam marah bahasanya masih teratur lembut. Sebab itu kalau hendak melihat kemarahan orang Melayu, lihatlah semasa dia mengamuk. Itulah kekuatan akibat dek dirasuk perasaan marah yang amat-amat sangat.

Maka apabila orang Melayu mula bertutur dengan bahasa-bahasa yang kasar, ianya nampak amat-amat kasar dan tidak berbatas. Mudah saja ayat-ayat itu memberi maksud yang berlainan dari maksud asal. Mungkin pada ketika itu, orang Melayu sedang marah namun tidak sampai tahap sehingga hendak mengamuk.

Jadi fahamilah sesuatu. Orang Melayu asalnya adalah orang yang lembut hati dan bersopan santun. Mereka amat peramah dan terbuka untuk menerima sesiapa saja. Jangan pula kamu salah guna keadaan ini untuk menuntut lebih dari apa yang kamu patut terima sebagai seorang tetamu. Kamu juga perlu faham apabila orang Melayu menganggap kamu tetamu, kamu itu sudah menjadi setaraf keluarga, sanak saudaranya.

Jadi sekali lagi, janganlah kamu menuntut sesuatu yang melebihi hak kamu sebagai seorang tetamu di bumi ini. Kamu tidak mahu melihat orang Melayu menjadi benar-benar marah. 

Ulasan

  1. orang melayu akan bertindak disaat² akhir...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…