Langkau ke kandungan utama

Apple Keynote (Lebih Cool Daripada PowerPoint)

Jarang-jarang menulis sekarang. Satunya kerana kekurangan idea. Lainnya kerana aku berjanji tidak akan berbual hal politik lagi, maka tiada sumber untuk aku berbicara. Malah selepas ini, aku juga tidak mahu lagi berbual hal politik di rumah atau di mana-mana saja. Itu protes aku tentang keadaan politik di Malaysia sekarang.

Sepanjang minggu ini sibuk dengan persembahan slaid untuk pelawat-pelawat yang mengunjungi JPN. Mereka datang dari dalam dan luar negeri. Maka bahasa slaid juga berbeza untuk pelawat-pelawat tersebut. Mungkin ianya menjadi agak mudah kerana aku mengguna perisian Apple Keynote 3.0 yang lebih efisien daripada PowerPoint. Mungkin juga aku menggunakan iMac, membantu menyempurnakan tugas aku dengan lebih selesa.

Seperti tadi, sedang sibuk bos memberi kata-kata aluan, aku tersedar dalam slaid tidak diletakkan jadual atur cara seperti yang dikehendaki beliau. Sedang muka pertama slaid sudah siap terpapar di skrin. Nasib baik sebelum pelawat datang aku sudah buat setting wallpaper skrin projektor dengan imej yang sama dengan muka pertama slaid. Jadi aku cuma perlu escape dari slide-show kemudian edit dengan kadar pantas (menambah jadual atur cara). Seminit, siap (aku boleh menaip dengan pantas...) dan tanpa sesiapa menyedarinya.Apple Keynote tidak banyak beza konsep dengan Microsoft PowerPoint. Ada slaid dan pengisian slaid sama dengan PowerPoint. Cuma setakat itu persamaannya. Semua kontrol untuk edit isi kandungan slaid terletak dalam tool Inspector. Disinilah kehebatan Keynote terserlah. Efek transisi slaid Keynote sangat hebat, seperti kita melihat filem-filem Hollywood atau persembahan Steve Jobs di konvensyen-konvensyen Apple dan Al Gore semasa membuat persembahan dalam dokumentari An Inconvenient Truth. Sememangnya mereka berdua menggunakan perisian Apple Keynote untuk persembahan mereka. 

Ada kelemahan Keynote. Contohnya limitasi keupayaan melukis menyebabkan kita terpaksa bergantung dengan bentuk-bentuk preset yang sedia ada. Tapi kelemahan yang ketara aku fikir Apple patut perbaiki adalah ketidakupayaan untuk membuat WordArt seperti yang terdapat dalam perisian Microsoft Office. Jadi font dan word art dalam Apple Keynote kelihatan biasa walau masih hebat.

Keistimewaan paling menarik dalam Keynote adalah keupayaan Keynote untuk membaca fail Microsoft PowerPoint 2003 dan kebawah tanpa banyak masalah. Malah fail Keynote juga boleh kita eksport kepada PowerPoint dengan mudah tanpa menjejaskan kualitinya.

Buat masa ini Apple Keynote yang datang bersama perisian iWork keluaran Apple Inc. hanya boleh dijalankan dengan sistem operasi Apple OSX saja. Aku tidak fikir ianya sesuai untuk di port ke Windows. Windows tidak cukup cool untuk menerima Keynote. :-)

Ulasan

 1. Mohamad Azaludin Abdul Aziz3:15 PTG

  Salam.

  Masih ingat lagi pertamakali buat presentation guna professional write... tak tau la itu software generasi ke berapa.

  Kini semuanya serba mudah. Guna saja Microsoft Office, tampal dan taip. Imej yang dihasil memang cantik.

  Tapi hati rasa kurang puas sebab kretiviti yang kita ada digunakan sedikit saja.

  Tapi dah generasi sekarang bekerja macam tu... kita orang lama ikut saja la... takut nanti semakin jauh ditinggalkan arus ict.

  BalasPadam
 2. Salam.

  Masih ingat lagi pertamakali buat presentation guna professional write... tak tau la itu software generasi ke berapa.

  Kini semuanya serba mudah. Guna saja Microsoft Office, tampal dan taip. Imej yang dihasil memang cantik.

  Tapi hati rasa kurang puas sebab kretiviti yang kita ada digunakan sedikit saja.

  Tapi dah generasi sekarang bekerja macam tu... kita orang lama ikut saja la... takut nanti semakin jauh ditinggalkan arus ict.

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…