Langkau ke kandungan utama

Sesudah Reunion - Part 2


Sebelum kamu baca (kamu yang bertaraf MRSM BP 89ers), aku ingatkan dulu; kamu sepatutnya datang dan tidak perlu aku bersusah payah membuat kamu cemburu.


Kamu ingat, kita bermula di sini? Suatu ketika dahulu ianya tidak seindah begini. Ianya cuma dinding biasa dan tulisan nama maktab yang menjadi 'penjara' kita selama lebih kurang 4 tahun. Kini selepas 25 tahun, ianya memang gah. Seperti gahnya gerbang di pintu masuk MRSM Balik Pulau. Kerana anak-anak didiknya juga adalah mereka yang begitu bangga berpeluang untuk belajar di sini. Kau dan juga aku.


Kamu juga pasti ingat dewan besar ini. Seperti kota yang teguh berdiri, sehingga kini setiap kali aku melihatnya, aku sentiasa bayangkan bahawa ianya kota yang amat berkuasa. Cuma sekarang semua yang terlihat di maktab dirasakan lebih kecil dari dahulu. Mungkin kita sudah besar... dari segi fizikal. Heh.

Nash : "Aku ingat curam segitiga Shaari ni dulu lagi tinggi..."

Itu dulu Nash; kamu dan aku masih kecil. Sekarang yang besar mengenai maktab ini adalah hati kita terhadapnya. Kamu lihat, sejauh mana sekali pun kita berada, kita tetap mahu kembali kesini biar hanya untuk seketika. Kamu tidak sedar yang sebenarnya kamu sedang tersenyum sepanjang berada di dalamnya. Setiap ceruk yang terpandang oleh matamu mengingatkan sesuatu, perkara lalu. Biar betapa buruk pun perkara itu, kamu tetap tersenyum. Kerana itu adalah pengalaman kamu, peristiwa hidup kamu.

Aku mungkin agak kecewa dengan suasana di Medan Kasa yang sekarang sudah diberi nama Medan Usahawan. Biarkan, bagi aku ianya tetap Medan Kasa dengan meja dan dan kerusi batu bulat di bawah pohon pokok. Kerana di situ selalu aku menghela nafas setelah penat bersukan di padang. Sebab itu sekarang aku sudah gemuk; tidak ada Medan Kasa di pejabat.

Tetapi water-cooler belakang TV di dewan makan masih ada disitu. Aku melihatnya dan terdetik untuk menekan punat pancutan air. Aku mahu merasakan sejuk air water-cooler. Aku tahan diri aku. Ramai orang di dewan makan.
Kamu lihat wajah-wajah ceria dalam dua gambar di atas. Perlukah aku jelaskan perasaan mereka atau perlukah lagi aku rungkaikan kegembiraan mereka? Tidak perlu rasanya. Cukup kamu faham dari kegembiraan di wajah mereka.

Lihat tray besi? Kami makan dengannya tempohari. Aku fikir ianya adalah tray sama yang pernah kita gunakan suatu ketika dahulu. Nasi kawah dan gulai kawah masih dirasakan seperti dahulu.

Sebab itu aku kata awal tadi, kamu sepatutnya cemburu dengan kami yang hadir. Mungkin kamu sibuk dengan kehidupan. Tidak mengapa. Datanglah suatu masa nanti apabila tiba suasana sebegini. Kami akan lebih gembira kiranya kamu (yang tidak hadir) datang. Kami mahu berbicara dengan kamu mengenai hal yang dahulu. Mengenai kenakalan dan pengalaman pahit manis kehidupan kita di maktab. Kami tidak pedulikan kehidupan kamu sekarang (kamu boleh ceritakan kemudian, kami akan tetap mendengarnya), kami mahu mengenang saat-saat lalu. Saat kita gembira dan saat kita berduka.Kemudian kita sama-sama bergerak meninggalkan kembali tempat itu. Kamu menoleh kebelakang dan kamu lihat deretan pohon palma. Itu adalah pohon yang sama suatu ketika dahulu, cuma sekarang sudah begitu besar. Perlu kamu bersedih? Terpulang. Segala emosi kamu ketika itu amat difahami. Kerana kita pernah berada di tempat yang sama.

Ini belum aku ceritakan mengenai guru-guru yang turut hadir... 

Bersambung.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…