Langkau ke kandungan utama

Geografi Dan Lambaiannya


Teluk Cempedak, Kuantan, Pahang

Semasa di sekolah dulu, subjek paling aku suka adalah Geografi. Sehingga seorang cikgu Geografi aku meminta kertas soalan SRP (ye, sebelum PMR) yang baru lepas aku jawab untuk dia periksa. Dia kata dapat A1.

Kenapa? Kerana melalui Geografi aku mengenal dunia. Aku suka pada gambar-gambar dalam buku teks Geografi yang memaparkan suasana dan kehidupan manusia di pelusuk alam. Sementara itu aku bayangkan aku berada di tempat tersebut. Mungkin disebabkan itu, aku minat dengan fotografi.


Bandar Kuantan, Pahang

Jadi setiap kali aku ke Facebook, aku akan lihat gambar-gambar kawan-kawan yang ada. Aku tidak sangat melihat mereka tapi lebih melihat apa yang ada di belakang mereka. Lokasi mereka berada dan harapkan (jauh di sudut hati) aku dapat kesitu juga.

Akhirnya apabila berkarier dan karier yang perlu duduk di kubikel sepanjang masa, aku langsung tak kemana. Kalau berjalan di hujung minggu pun, sekadar yang dekat. Masalahnya, apa yang kamu mahu lihat di sekeliling Selangor dan Kuala Lumpur? Tiada ada yang menarik. Sesak dan panas.


Sepanjang Jalan Dari Manjung ke Teluk Intan

Setiap kali aku bertugas di sebagai urus setia di Cameron Highland dahulu, aku bukan suka kerana tugas. Tapi lebih sukakan suasananya. Segar dan permandangan yang indah (walaupun sungainya amat-amat tercemar...). Salah satu sebab aku terima undangan untuk bertukar ke bahagian Latihan suatu ketika dahulu adalah kerana andaian aku dapat berjalan dan melihat tempat orang. Ya, sekurang-kurangnya aku dapat lakukan walaupun tidak sekerap mereka yang lain.  Kalau rakan-rakan sekerja, mereka kebanyakkannya lebih berminat untuk membeli belah apa yang ada di sesuatu tempat. Aku lebih suka berjalan dan melihat keadaan tempat tersebut. Nampaknya aku agak terlewat membeli kamera SLR. Kalau tidak, pasti banyak gambar lokasi-lokasi yang pernah aku pergi.


Lumut, Perak

Mahu saja aku bercuti lama atau berhenti kerja. Aku mahu berjalan-jalan dan melihat dunia. Itu pun kalau aku modal dan tenaga untuk melakukannya. Tenaga ada, modal yang susah hendak aku sediakan.

Jadi buat masa ini aku hanya mampu melihat potret-potret di Facebook kawan-kawan dan juga menelusuri internet.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…