Langkau ke kandungan utama

Obses

Siang tadi bermain ping pong sebelum pulang dari kerja. Mungkin itulah pertama kali aku bermain ping pong lebih dari 5 minit. Aku kurang minat dengan ping pong walaupun aku minat menonton pertandingannya.

Jadi aku benar-benar tidak tahu bermain ping pong. Itulah realitinya. Cuma, ramai mungkin tidak tahu yang aku adalah jenis orang yang cepat belajar. Setelah dua set bermain aku sudah mahir menahan smash lawan. Aku sudah mula belajar membuat hantaran bola yang pantas dan juga bermain sepenuh gelanggang. Memang kalah. Tapi kalau beberapa kali lagi aku bermain, InsyaAllah aku boleh mencatatkan sesuatu yang menarik. Sama seperti bermain karom.

Cuma bila diajak oleh rakan-rakan di pejabat bermain, aku selalunya menolak. Puncanya kerana aku tidak mahu jadi mahir lalu gian bermain. Ianya akan mengganggu hidup aku. Bila aku bagus dengan sesuatu, aku akan obses dengan perkara tersebut hingga aku bosan. Dua-dua permainan itu, ping pong dan karom sedang dimainkan semasa rehat dan sebelah petang selepas waktu kerja di ruang pejabat aku. Aku menolak untuk bermain kerana aku tidak mahu jadi obses.

Tapi sekali sekala seperti siang tadi, apa salahnya. Mungkin aku takkan jadi obses (padahal di dalam benak otak ini terfikir sudah untuk bermain esok petang). Sepatutnya aku obses berjogging untuk kuruskan badan. Tapi masalahnya jogging tiada persaiangan seperti ping pong dan karom. Jadi jogging tidak akan mendatangkan apa-apa obses kepada aku.

Juga sekarang, aku perlu tidur.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…