Langkau ke kandungan utama

Sehari Dalam Hidup

Aku sedari sekarang blog ini semakin banyak dibaca oleh staf pejabat aku sendiri. Baik dari pangkat bawah hingga ke pangkat yang tinggi. Mungkin puncanya dari mulut orang lain yang menceritakan. Mungkin juga apabila mereka membuat carian dalam internet, blog aku dengan isi kandungan mengenai pejabat aku antara paling senang ditemui.

Aku tak kisah sebenarnya. Cuma akibat dari itu, aku terpaksa lebih berhati-hati apabila menulis. Aku tidak lagi boleh menulis sesuka hati kerana implikasi yang boleh aku terima sekiranya aku kaitkan dengan individu tertentu. Bukan mereka tak faham ini blog aku dan aku boleh tulis apa saja. Mereka faham. Tapi tidak ada sesiapa pun yang suka dikritik. Sekurang-kurangnya kita pasti akan panas telinga atau geram apabila orang mengata kita.

Jadi aku cuma boleh menulis apa yang aku fikir selamat untuk aku tulis tanpa implikasi besar. Aku juga bercadang-cadang untuk mewujudkan sebuah lagi blog yang lebih peribadi dan aku boleh bicara apa saja tanpa kekangan keadaan. Tapi aku tak fikir aku ada banyak masa untuk melakukannya.

Aku juga mahu menulis novel. Aku masih tidak tahu dari mana hendak aku mula atau bagaimana untuk bermula. Genre? Aku ingin menulis mengenai kehidupan. Itu saja. walau fantasi atau aksi sekalipun, pastinya tumpuan lebih kepada kehidupan; kehidupan manusia. Aku mahu menulis seperti isi cerita Babel arahan Alejandro González Iñárritu atau Good Will Hunting karya Matt Damon dan Ben Affleck. Aku mahu ada sketsa manusia dalam keretapi yang sedang bergerak dan melihat dunia di luar seperti dalam Good Will Hunting dan Spirited Away. Aku mahu ada emosi dalam senyap dan sunyi. InsyaAllah ianya akan dimulakan tidak lama lagi.

Aku juga perlu siapkan sebuah buku yang menjadi sasaran aku sejak tahun lepas; 60 Tahun JPN. Sepatutnya ia sudah disiapkan tapi kerana tidak ada sokongan daripada pihak pengurusan, aku kuburkan hasrat aku itu. Cuma semalam barulah timbul kembali kerana permintaan oleh seorang konsultan. Beliau nampak kelebihannya. Jadi aku boleh mula balik. Buku bergambar menceritakan 60 tahun JPN.

Tapi hari ini aku perlu berehat. Aku kurang sihat. Malam ini mahu ke pawagam. Clone Wars akan bermula. Kalau tidak malam ini, bila-bila pun boleh. Aku bukan terlalu fanatik.

Ulasan

  1. Anonymous8:12 PG

    Load lerr gambar Ajed

    BalasPadam
  2. aik? tengok dalam album la. link kat sebelah.

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Terminal Bersepadu Bas - Bandar Tasik Selatan

Tempohari semasa dalam perjalanan ke terminal bas sementara Bukit Jalil untuk membeli tiket balik kampung Zura, kami melencong sementara ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) di Bandar Tasik Selatan. Terminal bas moden ini terletak bersebelahan dengan stesen ERL, KTM Komuter dan LRT Bandar Tasik Selatan. Pada asalnya, terminal bas ini dirancang untuk digunakan sebagai terminal bas ekspres laluan arah selatan Semenanjung Malaysia iaitu semua destinasi ke Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Namun kalau mengikut saiz infrastruktur yang dibangunkan, TBS mampu mengendalikan semua perjalanan bas ekspres laluan utara, timur dan selatan untuk jangkamasa sekurang-kurangnya 10 tahun. Jadi kerajaan boleh jimat kos pembinaan terminal arah lain buat masa ini (kalau betul kerajaan kurang dana sekarang) dan satukan terminal arah utara dan selatan di TBS saja. Terminal arah timur masih sesuai digunakan di Terminal Putra berhampiran PWTC. Terminal Puduraya yang sekarang masih dalam proses renovasi aku fik…