Langkau ke kandungan utama

Menulis Dalam Mengantuk

Aku sedang mengalami masalah untuk tidur malam. Paling lama pun setakat 3 jam. Mungkin orang kata bagus, boleh buat solat tahajud. Masalahnya mata aku amat mengantuk tapi aku tak boleh nak lelap. Siang hari di pejabat, mata amat-amat merah. Kerja pula sedang menimbun dan perlu penumpuan. Akibatnya di penghujung hari aku kelihatan seperti zombi.

Sebentar tadi selepas Isyak, sempat aku tidur dalam lelap seketika sehingga jam 12 malam. Itupun aku terjaga kerana rakan serumah sedang asyik mengetuk paku ke dinding di sebelah bilik. Sekarang sehingga waktu ini, aku masih mengantuk namun susah hendak tidur. Entah kenapa. Mungkin terlalu banyak berfikir.

Nasib baik ada Astro di rumah. Aku buang masa menonton siri dokumentari Ewan McGregor "Long Way Down" dan re-run Friends. Kalau orang sibuk masukkan Astro di rumah untuk menonton Aznil di Astro Ria dan Prima, aku lebih suka menonton dokumentari. Pakej wajib ada bagi aku. Cuma peliknya aku dengan Astro ini, kita tidak boleh pilih siaran mana yang kita mahu. Aku tidak menonton Animal Planet dan TVIQ tapi ianya ada. Kalau boleh, biar pengguna pilih siaran mana yang dia mahu dan cas dikenakan terhadap siaran mana yang kita pilih. Kemudian Astro letak syarat itu ini supaya kita ambil beberapa pakej secara terpaksa kerana kita mahu sesuatu pakej lain.

Ah, aku sudah melalut. Bateri laptop ada 37% lagi. Aku hendak discharge sebenarnya. Jadi aku biarkan saja bateri habis. Laptop baru yang aku beli secara ansuran. Kebetulan Asyikin ada seorang kawan yang menjual laptop secara ansuran, jadi aku turut beli. Dia beli Acer Aspire 4715z. Aku sudah pernah guna Acer. Jadi aku beli Compaq Presario C793TU. Aku upgrade RAM dari 1GB ke 2GB dengan kos RM55 saja. Murah sangat RAM sekarang. Nasib baik had RAM laptop ini cuma 2GB. Spesifikasi lain; Intel Pentium Dual-Core 1.86GHz, 120GB HDD, layar 15.4" dan prosesor grafik terbina Intel X3100. Ya, semuanya spesifikasi asas. Aku tidak perlukan sebuah laptop yang hebat. Paling kuat kerja grafik yang aku akan lakukan dengan laptop ini adalah Adobe Photoshop dan Adobe InDesign. itu saja. Ianya tidak perlukan kad grafik yang hebat kerana aku buat kerja-kerja minimal saja dengan laptop ini. Selebihnya, ada iMac di pejabat, 2 unit! Oh, iMac terbaru ye.

Games? Setakat ini aku install Football Manager 2008, Chris Sawyer Locomotion dan Car Tycoon (games yang amat-amat lama).  Aku bercadang untuk install SimCity 4 + Rush Hour. Ini adalah permainan kegemaran aku. Lupa, ada lagi satu; Alpha Centauri. Ya, aku akan install kedua-dua games tersebut nanti. Ya, semua games ini sebenarnya adalah permainan strategi. Aku masih minat dengan GTA, Half-Life, Counter Strike, Unreal dan beberapa games lain. Tapi aku tak fikir aku ada masa untuk semua itu.

Aku sudah tidak ekstrem seperti dulu dengan Windows. Tidak lagi aku geledah segala teknik untuk menghebatkan lagi Windows. Aku sekadar load sebuah software yang mengubah antara muka Windows XP menjadi mirip kepada Windows Vista. Aku fikir dalam masa terdekat ini aku mahu upgrade ke Windows Vista. Ya, aku tahu masalah dengan Vista, tapi aku juga dengar begitu semasa XP mula keluar dulu. Sejak 2001 semasa XP mula dikeluarkan aku sudah menggunakannya. Tidak ada masalah sekiranya tahu apa kekuatan dan kelemahannya. Begitu juga Vista. Kalau kamu mendesak Sistem Operasi menjadi sesuatu yang lain atau tidak mampu ia jadi, maka sistem kamu akan mengalami masalah nanti. Nak stabil dan senang hati, guna Mac OSX atau Linux. Cukup.

Bateri sudah semakin berkurangan. Cukup aku membebel.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…