Langkau ke kandungan utama

Perjalanan Manusia

Gambar dari National Geographic

Malam semalam aku sempat menonton rancangan National Geographic di siaran 553 Astro bertajuk Journey of Man. Ia mengisahkan penjelajahan manusia pertama bermula dari puak Bushmen San di Afrika hingga keserata dunia bermula 50,000 tahun lalu. Ia sebenarnya diteorikan melalui kajian genetik DNA manusia, dengan melihat hubungkait seseorang melalui genetik, saintis dapat membuat andaian saintifik bahawa manusia moden kini sebenarnya berasal dari satu kaum Bushmen primitif di Afrika.

Sebenarnya tiada yang Darwinisme mengenai cerita ini. Ia tidak menceritakan manusia berasal dari beruk atau apa saja. Ia lebih menceritakan asal usul manusia moden yang ada disetiap ceruk muka bumi ini. Bagaimana manusia berkembang dari satu kaum yang kecil hingga menjadi bangsa-bangsa dan kaum-kaum yang berbeza.

Aku fikir rencana ini amat sesuai sekali sekiranya ditunjukkan kepada setiap ahli politik di Malaysia dan juga setiap orang di muka bumi ini yang masih dengan pemikiran semangat bangsa dan keangkuhan bangsa mereka. Kamu akan tersentuh apabila memahami rencana ini.

Aku, kamu dan sesiapa saja di muka bumi ini adalah saudara yang dipisahkan kira-kira 2000 generasi yang lalu, mungkin kurang. Seperti yang Allah nyatakan dalam Kitab-kitabNya, manusia ini berasal dari Adam a.s. Simbolika (kalau kamu masih tidak terima manusia berasal dari Adam a.s.) dari kenyataan dalam Kitab-kitab ini adalah manusia ini berasal dari satu keluarga yang sama. Nah, sains sendiri sudah menghujahkan teorinya melalui ujian DNA (yang kerajaan Malaysia laungkan) amat tepat dan benar.

Jadi, perlu apa lagi membeza-bezakan sesama kaum? Kita sama saja. Kamu tikam aku dan aku tikam kamu, yang keluarnya nanti darah merah pekat. Warna yang sama, melainkan kamu Mahsuri.

Ideologi bangsa, negara bangsa, politik bangsa dan ketuanan bangsa adalah perkara lapuk yang semakin lama semakin tidak signifikan dalam hidup manusia. Kelak, menjelang beberapa puluh tahun atau ratus tahun lagi, bangsa sudah tidak wujud di bumi ini. Cuma yang ada adalah satu bangsa, manusia. Semakin hari kita makin kerap melihat integrasi bangsa-bangsa manusia menjadi entiti yang satu; kembali kepada asal kita 50,000 tahun yang lalu. Itu tidak mustahil. manusia mengambil masa 50,000 tahun lalu untuk berbeza warna, tekstur, rupa dan bahasa. Kelak manusia mungkin akan mengambil masa beberapa ratus tahun saja untuk kembali menjadi manusia singular. Seperti asal. Mustahil? Pasti kalau manusia masih menebal semangat bangsa dalam dirinya. Tidak mustahil kiranya manusia faham dari mana asal mereka.

Journey of Man sesungguhnya sebuah rencana yang bagus dan membuka mata. Ianya tidak tersasar dari pandangan Islam (sekiranya umat Islam melihat dari sudut yang positif).  Malah Journey of Man sebenarnya mengesahkan teori manusia berasal dari Adam a.s.

Aku harap ahli politik Malaysia dapat menontonnya. Kalau boleh aku mahu paksa mereka semua menonton Journey of Man. Biar mereka faham hakikat manusia ini.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…