Langkau ke kandungan utama

Semalam Senja

Semalam petang Aliah sakit. Agak teruk. Mulanya aku bawa dia ke klinik kerajaan di Presint 9. Aku sudah desak dia pergi ke hospital terus tapi kenal dengan perangai dia, memang susah hendak didesak. Naik saja kereta dan keluar dari klinik, keadaan Aliah semakin kritikal. Aku desak lagi dia ke hospital namun dia masih tidak mahu. Akhirnya aku buat keputusan sendiri dan terus arahkan kereta ke hospital Putrajaya.

Setiba di hospital, pemeriksaan awal yang dijalankan menunjukkan keadaan dia adalah semi-kritikal. Maklum saja Aliah sedang mengandung anak pertama, aku tak senang duduk. Pertamanya aku tidak dapat menghubungi suami Aliah di Johor Bahru, aku tiada nombor telefon suaminya. Kemudian, telefon Aliah juga sudah kehabisan bateri dan tiada alat pengecas. Akhirnya aku mohon kebenaran jururawat untuk masuk ke dalam bilik pemeriksaan. Aku minta juga nombor telefon Sani daripada Aliah. Mulanya dia enggan beri kerana fikir Aliah sakitnya tidak seberapa. Aku desak juga dengan mengatakan sekurang-kurangnya suami dia kena tahu apa yang berlaku.

Setelah menelefon suami Aliah, barulah hati aku agak tenang. Jam sudah 6.40 petang. Aku perlu balik ke rumah Aliah untuk dapatkan kad pra-natal dan telefon (untuk aku cabut cip dan guna di telefon aku). Menjelang waktu berbuka, aku tiba kembali di hospital dengan kad pra-natal Aliah, tanpa telefon. Teman rumah dia gagal mencari di mana telefon itu berada.

Aku tinggalkan Aliah di jagaan doktor dan pulang ke rumah untuk berbuka puasa. Dalam perjalanan pulang, aku terperasan ada beg tangan di kerusi hadapan kereta. Dalamnya ada telefon bimbit Aliah. Patutlah teman rumah Aliah tidak jumpa.

Sedang aku hendak selesaikan makanan, kira-kira 8.30 malam, Aliah telefon dan mengatakan bahawa dia sudah boleh keluar. Aku agak hairan. Sakit teruk begitu doktor boleh lepaskan begitu saja.

Setiba di hospital Putrajaya, aku lihat Aliah yang berjalan menuju ke kereta nyata masih amat sakit dan hampir tidak boleh berjalan. Hari ini dia bercuti. Aku pasti sakitnya masih terasa. Telefon masih tutup jadi aku tidak tahu apa keadaannya.

Setiba di rumah malam tadi setelah selesai semua itu, aku berbual-bual dengan teman rumah aku. Setelah menceritakan apa yang berlaku, timbul satu persoalan dari salah seorang dari mereka. Kenapa aku perlu bersusah payah membantu Aliah sedang dia sudah ada suami.

Pertamanya suami Aliah jauh di Johor Bahru. Kedua dan amat penting, dia akan sahabat aku. Kalau aku tak tolong, siapa lagi?

Aku teringat aku pernah menulis dalam blog ini suatu ketika dahulu. Setiap manusia melakukan sesuatu untuk memperolehi sesuatu. Makan untuk kenyang, belajar untuk pandai, buat baik dengan orang untuk mungkin dapatkan orang itu. Semalam aku sedar, ada ketikanya apa yang kita lakukan tidak selalunya untuk kepentingan diri sendiri. juga tidak untuk mendapatkan sesuatu. Kita lakukan kerana kita perlu lakukan demi hidup sebagai seorang manusia yang berakal fikiran.

Teringat juga aku dengan salah satu episod Friends mengenai persoalan Pheobe kepada Joey bahawa dalam dunia ini tiada "selfless good deeds"- tidak kita buat kebaikan tanpa apa-apa tujuan.

Semalam aku katakan, ada.

Ulasan

  1. Thats what friends are for....

    BalasPadam
  2. Anonymous8:42 PTG

    Kekadang kita rasa kita dah buat terbaik...ttp kita lupa masih ada yg tertinggal.....

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…