Langkau ke kandungan utama

Aku Di Kuching - 6

Selesai konvensyen KMK. Selesai kerja. Jadi pemerhati sepanjang konvensyen. Kesimpulan? JPN sebenarnya sudah jauh di hadapan dalam penganjuran majlis. Sudah melangkaui persepsi umum pengendalian majlis-majlis kerajaan. Sedang di konvensyen ini masih terhad menggunakan dua skrin untuk persembahan, di JPN, tiga buah skrin adalah standard. Mereka guna layar portable yang berkaki tiga, dan projektor dipancar dari hadapan, JPN sudah menggunakan layar perak dengan projektor dipancar dari belakang. Mungkin nanti, JPN akan guna layar lebar sepanjang pentas tanpa sempadan untuk memudahkan lagi tayangan slaid.

Pengendalian majlis juga amat berbeza. Majlis-majlis rasmi JPN penuh dengan protokol dan tersusun rapi. Malah perancangan begitu teliti yang dilakukan untuk memastikan tiada halangan yang timbul dan kalau ada, sentiasa ada pelan kontigensi... Bukan satu, malah kadang-kadang hingga dua tiga pelan kontigensi. Menarik juga adalah mengenai hiasan dewan majlis diadakan. Mulanya dulu aku fikir ianya membazir dan tidak relevan. Tetapi bila difikirkan balik, bau bunga asli dan warna yang digunakan mempengaruhi mood hadirin dan peserta. Ianya dapat menimbulkan suasana dan aura yang tenang. Kalau tidak penonton akan jadi "restless".

Persembahan kumpulan KMK. Secara keseluruhan, persembahan adalah sederhana dengan konsep persembahan masih dipengaruhi dengan gaya bacaan dan huraian. Paparan slaid juga adalah sederhana dan aku fikir semua kumpulan menggunaan perisian Microsoft PowerPoint sebagai tool utama untuk menghasilkan slaid persembahan. Tiada kumpulan yang menggunakan Apple Keynote, apatah lagi Macromedia Flash. Akhirnya, persembahan slaid di mata aku nampak bosan dan childish. Bukan menghina. Tapi hakikatnya memang begitu. Semasa KMK JPN tempohari, kumpulan aku menggunakan tiga buah iMac dengan perisian Apple Keynote dan dikawal dengan sebuah remote oleh seorang ahli sahaja. 

Projek. Bagi aku projek yang diketengahan dalam konvensyen KMK adalah biasa dan sebenarnya boleh diperolehi secara mudah di luar. Cuma mungkin kos yang tidak mengizinkan. Apa yang bagus, pengumpulan data dan teknik-teknik yang digunakan untuk menghasilkan projek. Itu jauh lebih bagus dari apa yang kami lakukan. Data adalah lengkap dan teratur dan teknik-teknik yang digunakan adalah banyak dan baik. Cuma, hasil akhirnya agak tawar.

Namun kalau inilah mutu KMK peringkat Kebangsaan, aku fikir ianya adalah sederhana. Ada beberapa kumpulan yang mempunyai projek yang baik. Tetapi secara keseluruhan, semua projek yang diketengahkan adalah sederhana dan secara rasional, boleh dilakukan oleh sesiapa saja sekiranya mereka ada idea mengenainya dan berusaha untuk merealisasikannya.

InsyaAllah, tahun depan aku berazam akan bertanding di peringkat Wilayah Persekutuan. Aku mahu bawa perubahan sebenarnya. Dari segi teknik dan kualiti. Cuba, nanti kita tahu macamana.

Itu saja...

Ulasan

 1. Anonymous1:21 PG

  Nice blog. Nice catatan.
  Actually, syarat konvensyen KMK memang maksimum 2 skrin saja. Kalau ikutkan, kumpulan nak guna 3,4,5 skrin. Tapi memang tak dibenarkan.
  Kat jepun cuma guna dibenar 1 skrin je. Penganjuran majlis memang berbeza kalao buat kat tpt sendiri dgn buat kat luar kawasan. Terpaksa guna apa yang ada, semaksima mungkin.
  Any way, I wish I ada kebolehan ambik fotografi like u do... :-)

  BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…