Langkau ke kandungan utama

Bengkel Lagi

Bukan bengkel kereta, tetapi bengkel penulisan dokumen. Aku bertindak sebagai urus setia dan juru taip (kerja-kerja teknikal) sementara bos-bos memerah otak membina ayat. Ada lebih 30 buah buku yang perlu disiapkan menjelang Februari; kami baru siap 14. Itu pun belum dibukukan atau direalisasikan sebagai buku. Nasib baik tugas aku tidak melibatkan proses reka letak dan reka cipta. Kalau tidak, boleh kering aku...

Sekarang aku di Hotel Empress, Bandar Baru Salak Tinggi. Hotel ini sebenarnya lebih bersifat hotel transit kepada penumpang-penumpang kapal terbang yang terpaksa bermalam sebelum meneruskan penerbangan. Jadi hotel ini sentiasa sibuk dengan orang terutamanya pelancong asing. Malah, kebanyakan transaksi dibuat dalam bentuk Dollar Amerika. Lebih mudah mungkin.

Namun, akibat keadaannya bersifat hotel transit, maka layanan terhadap pengunjung yang berkursus atau berseminar agak kurang mesra. Rasanya mereka fikir melayan pengunjung transit lebih lumayan dari melayan segerombolan kecil peserta bengkel. Cuma apa yang mereka tidak tahu, aku dan bos juga sedang membuat penilaian mengenai mutu perkhidmatan hotel ini. Kerana mungkin di bulan Disember nanti akan ada mesyuarat besar jabatan yang melibat lebih 250 orang peserta. Kalau hotel ini bagus, boleh sewa untuk ditempatkan 250 orang peserta.

Tetapi, nyata sekali mutu perkhidmatan hotel ini tidak sebagus mana. Malah, frontdesk agak sombong dan lebih suka melayan pelancong asing atau pengunjung transit. Cuma, makannya agak sedap dan banyak pilihan. Sentiasa ada steamboat walaupun aku tidak suka. Ianya lebih baik dari kebanyakkan hotel di Kajang dan Bangi.

Bilik hotel juga agak sederhana. Aneh juga, kita tidak boleh kawal suhu penghawa dingin. Nasib aku jenis tahan sejuk dan suka sejuk. Bilik mandi biasa saja. Ada seketul sabun mandi, itu saja. Tuala yang nipis. Aku fikir ini hotel 3 bintang tapi melihat dari segi kemudahan yang disediakan, 2 bintang saja layaknya. Paling aku tidak puas hati, tiada perkhidmatan WiFi percuma. Berbayar ada tapi kos amat-amat mahal. Sejam RM10! Apa, ingat ini tahun 2000 ke?

Entah apa kes aku bercerita pasal hotel pula ye. Mungkin kerana sepanjang bulan ini aku keluar masuk hotel saja. Kalau tak salah aku, lebih 5 buah hotel semuanya.

Aku pun sudah kepenatan kesana kemari. Bilik di rumah bersepah dengan barang yang aku bawa balik. Belum sempat untuk aku kemas. InsyaAllah dalam bulan Disember ini, perjalanan aku agak perlahan. Tapi itupun sudah terancang dari 22hb hingga ke 25hb aku akan ke Langkawi; bengkel lagi. itu belum masuk kemungkinan ada mesyuarat besar yang aku sebutkan tadi dan juga kursus team building.

Untung berjalan, tapi letih sebenarnya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…