Langkau ke kandungan utama

Mengenai Pencarian Dalam Hidup

Maaf, aku terpaksa ulas komen ini di dalam post bertajuk "Destinasi".

tanpa nama berkata...
"Bro..apa kata kamu gi umrah...temankan mak ayah ke...sekadar cadangan....."


Pertama, aku ulang balik apa yang aku tulis di permulaan post,

Beberapa hari lepas aku terpandang iklan tambang murah MAS di internet. Cuma RM63 untuk ke Pulau Langkawi. Pergi balik, RM126 tunai. Murah sangat...

Setakat ini, itu kemampuan aku. Destinasi yang dekat dan mudah dikunjungi saja. Kalau boleh aku ingin berkereta ke destinasi yang aku senaraikan. Umrah memakan kos yang agak banyak, dan ianya masih di luar kemampuan aku buat masa sekarang.

Tetapi, terima kasih atas cadangan yang menarik itu. Bakal aku fikirkan caranya nanti.

Cuma tidak lepas dari aku memikirkan sesuatu yang sering aku fikir tetapi sukar hendak aku huraikan kenapa. Pertama, bila kamu membaca apa yang aku tulis ini, baca dengan fikiran yang terbuka. Kedua, ianya tidak bermaksud aku membelakangi Islam.

Orang Melayu terutamanya, selalu lebih melihat diri mereka lebih Islamik berbanding bangsa lain. Kalau tidak, mana mungkin kita sanggup memberi nama sekolah dan universiti kita dengan nama yang ada perkataan Islam seperti Kolej Islam, Universiti Islam atau Pusat Islam. 

Maka apabila fikir hendak bercuti atau melancong, ramai yang sangka cadangan membuat Umrah adalah paling baik kerana ianya mencerminkan keperibadian Islam. Jadi, ramai artis secara terbuka memberitahu seluruh media massa mengenai urusan Umrah mereka. Siap ada gambar. Memang baik melakukan Umrah. Tapi kalau kamu boleh simpan sebanyak itu duit untuk melakukan Umrah, apa kata kamu bersabar sikit dan kumpul hingga mampu menunaikan Haji saja. Kalau hendak juga menunaikan Umrah selepas itu, boleh lakukan.

Cuma, bagi aku, kalau aku ada duit lebih selepas menunaikan Haji, duit itu wajar aku bantu orang lain yang susah sebelum aku fikir hendak pergi menunaikan Umrah. Kalau sudah habis semua ikhtiar baik yang boleh kita lakukan, mungkin, kita boleh pergi Umrah.

Sebab itu aku mulakan dengan menyebut kos yang perlu untuk ke Langkawi. Bukan aku tidak boleh naik bas ke Langkawi. Tapi kos lebih kurang sama saja dengan tiket MAS, lebih baik aku naik kapal terbang. 

Berbalik kepada perkara pokok. Aku fikir, dalam memikirkan obsesi orang Melayu mengenai Umrah, ianya adalah over-rated dan tidak lebih dari perbuatan untuk menunjukkan kita lebih Islam dari orang lain di sekeliling kita. Kalau pun hendak menunaikan Umrah juga, tidak perlu diberitahu kepada sesiapa melainkan saudara terdekat. 

Cadangan Tanpa Nama supaya aku buat umrah bersama ibu bapa itu cadangan yang amat-amat baik. Cuma, biar buat masa ini aku memikirkan cara yang terbaik untuk aku hantar ibu bapa aku menunaikan Haji terlebih dahulu, kerana mereka belum pernah menunaikannya. InsyaAllah.

Bagi aku, secara personal, kemana saja kita pergi itu sendiri adalah ibadah. Melihat kebesaran Allah di tempat tersebut. Apabila aku surf internet untuk mencari gambar Rantau Abang, aku temui banyak rujukan Rantau Abang dengan penyu belimbing. Aku sendiri tidak pernah lihat dekat seekor penyu. Mana tahu kalau ada peluang bila aku ada di Rantau Abang aku boleh terserempak dengan penyu. :-) Itu juga kebesaran Allah, bukan?

Matlamat dan tujuan kita sebenarnya penting. Kalau kita pergi kesesuatu tempat untuk berhibur dan bersuka ria, itu yang kita dapat. Kalau kita pergi kesesuatu tempat untuk menghargai alam dan sifatnya, itu yang kita dapat. Pilihan itu di tangan kita.

Maaf ye, hidup ini lebih luas dari apa yang kita sering fikirkan.

Ulasan

  1. Anonymous12:20 PTG

    Ok Bro...sekadar cadangan....aku lihat kamu ada teknik menyampai yang sungguh menarik...pada aku kalau kamu bawa parents kamu ke UMRAH...titipan pengalaman kamu ini bakal menarik sekali untuk dikongsi pembaca di sini, selain tujuan asal untuk beribadat di sana..kamu ada kelebihan bercerita....well..kenapa disebut umrah...sebab ia tak perlu tunggu giliran ikut kuota...bila2 boleh...haji kena tunggu giliran....lambat lagi Bro kalau akaun dah penuh sekali pun .....masing2 ada prinsip..terserah..Bro

    BalasPadam
  2. Anonymous12:26 PTG

    satu lagi Bro..baik umrah mahu pun haji..wajib sekali seumur hidup jika berkelayakan.....maklumat lanjut..tanya yang arif bab ni..tapi bagi aku..pabila kelak kamu dah lakukan kedua-duanya...mudah kamu menerangkan kat orang lain...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

MRSM Balik Pulau (Koleksi Foto) - Part 1

Malas pula hendak bercerita mengenai Homeroom. Baik aku tunjukkan koleksi gambar yang diambil pada tahun 2003 semasa reunion MRSM Balik Pulau ketika itu. Ada lagi gambar yang akan diupload kemudian nanti. Banyak. Aku fikir ada baik aku kembali kesana suatu hari nanti untuk aku ambil gambar yang lebih baik. Ini pun guna kamera digital Kodak 3.2 megapixel.Model di atas adalah Meor. Ini sebenarnya pada zaman aku dulu merupakan kaunter untuk segala pembayaran yang berkaitan dengan yuran pembelajaran maktab. Kalau tak salah aku ianya adalah sebanyak RM30 setiap bulan. Disini juga kami akan terima wang saku daripada MARA berjumlah RM25 bagi sesiapa yang layak. Segala keputusan, slip periksa dan apa saja urusan dengan pejabat, semuanya disini. Kaunter segera tepi tingkap.Ini sebenarnya pentas dalam dewan besar maktab. Aku masih ingat semasa menjadi 'sound engineer' untuk drama arahan Amron Roni. si Amron ni pernah jadi produser untuk rancangan sembang-sembang Chef Wan di TV9 tidak la…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Kuala Kangsar, Waktu Malam

Dulu, aku pernah janjikan dengan seorang sahabat yang aku akan rakamkan suasana malam di bulatan Jam Besar, Kuala Kangsar. Ira, janji sudah ditunaikan. Maaf, agak terlewat. Juga, gambar tidak banyak sebab aku lupa bawa tripod. Terpaksa letak atas simen saja.

Jam Besar Kuala Kangsar yang amat popular. Seingat aku, dulu tidak ada kubah di atas jam tersebut. Mungkin mereka letak untuk menunjukkan betapa 'Islam'nya Bandar Kuala Kangsar. Aku harap, suatu hari nanti ada orang yang berani turunkan kubah tersebut. Bukan aku tidak suka, tetapi agak janggal. Tetapi waktu malam di sini memang sangat cantik. Aku lihat orang duduk berehat di tepian taman yang dibina berhampiran Jam Besar. Usaha yang baik, kecuali...


Apa motif letak A4-Skyhawk di tengah-tengah bandar Kuala Kangsar, berhampiran Jam Besar? Tolong beritahu aku, mana lapangan terbang di Kuala Kangsar? Paling jelas, Kuala Kangsar ada kem askar yang besar seperti Taiping atau Port Dickson atau Butterworth? Bukan saja di sini, tepia…