Langkau ke kandungan utama

Menilai Hidup Ini - Babak 6

"Kenapa dia?"
"Entah. Saya tak tahu kenapa."
"Mungkin kerana dia merupakan cabaran buat awak. Mungkin kerana awak mahu menakluki dirinya. Jauh di hati, awak mahu mengubah dia menjadi lebih baik."
"Adakah begitu sebenarnya?"
"Saya tidak tahu. Saya cuma mengandaikannya."

Lama dia berfikir. Renungan matanya begitu jauh melintasi ruang.

"Ada benarnya apa yang awak cakap tu."
"Saya rasa saya boleh ubah sikap dan perangai dia..." sambung dia lagi.

Aku renung matanya. Jelas berat sekali apa yang ada di hadapannya. Namun, mengenali dia, aku tahu dia tetap mahu melakukannya.

"Manusia sebenarnya begitu."
"Bagaimana?"
"Manusia sering ingin cuba menawan sesuatu yang paling sukar dalam hidupnya."
"Betul?"
"Selama ini saya selalu lihat, perempuan akan sering tertarik dengan lelaki yang penuh kisah hitam dan noda. Kerana dalam hati mereka, mereka fikir mereka boleh ubah sikap lelaki tersebut."
"Erm..."
"Tinggallah lelaki yang sering perempuan anggap baik keseorangan dan sentiasa mengharap. Mereka ini sebenarnya yang selalu ada di hadapan awak. Sanggup lakukan apa saja untuk awak. Tetapi akhirnya kita cuma nampak baiknya... Kasih dia tidak kesampaian."

Kami terdiam dalam suasana hingar bingar kafe.

"Saya ni perempuan, awak. Takkan saya hendak cari timba. Saya ada sifat malu."
"Kalau orang tu mahukan saya, sepatutnya dia beritahu." Tambah dia lagi.

Orang itu tiada kudrat hendak melakukannya, fikir aku.

"Akhirnya orang seperti yang awak sebut tadi saja yang sering berterus terang kepada saya."
"Ya, mereka sering berani melakukannya."

Hidup ini, sering aku alami begitu.

Sering dikatakan terlalu baik. Teramat baik. Sedang aku tidak bermaksud sedemikian. Aku bukanlah baik sebegitu. Aku banyak cacat dan celanya. Tetapi mungkin sering terselindung dengan tingkah perbuatan aku. Aku tidak tahu.

Aku tidak mahu persoalkan kenapa perempuan sering tertarik dengan lelaki ekstrem. Namun kalau melihat sifat haiwan, begitu jua keadaannya. Bukan menyamakan manusia dan haiwan, cuma sering terdapat persamaan, secara kita tidak sedari. Mungkin lelaki sebegitu sebenarnya adalah Alpha Male yang dominan. Aku cuma pengikut atau mungkin, cast away.

"Terima kasih, awak. Awak buka mata saya untuk melihat dengan lebih jelas."
"Saya cuma bantu setakat mampu."
"Saya yakin saya akan dapat mengubah cara dan gaya hidupnya..."
"Iya lah..."

Begitu sering akhirnya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…