Langkau ke kandungan utama

Menilai Diri Sendiri Dan Orang Lain

Kamu sudah rasa Double Prosperity Burger McDonald's? Belum? Pergi rasa. Okay, tunggu gaji kemudian pergi makan. Belanja diri sendiri. Bila lagi kan. Kalau kamu berjimat sekalipun, setakat RM20 untuk belanja diri sendiri takkan tak boleh? Tidak suka McDonald's? Tidak mengapa. Makan benda lain atau beli benda lain dengan RM20 sebagai hadiah untuk diri sendiri.

Kenapa? Supaya kamu tidak membebel orang tidak berikan hadiah semasa ulang tahun hari lahir kamu atau semasa Valentine's Day atau semasa hari raya... atau apa saja. Belanjalah diri kamu tu. Sedari tidak, sudah hampir setahun kamu bekerja bersusah payah mencari seringgit dua. Apa salahnya kamu ucapkan tahniah kepada diri sendiri. :-) Ya, motivasi murahan.

Aku pergi makan Double Prosperity kelmarin di Alamanda dengan duit tinggal RM50 di dalam poket. Aku peduli apa. Kalau hendak kata sedap, aku lebih suka Carl's Jr. dan dengan harga RM20, aku boleh dapat hidangan Carl's Jr. yang jauh lebih sedap. Tetapi tidak mengapa.  Hadiah untuk diri aku. Apa salahnya.

Timbul pula suara-suara bodoh di pejabat kata aku kedekut dengan duit. Pedulikan aku kedekut dengan duit. Kamu hendak belanja satu pejabat dengan makan dan minum, kamu buat. Cuma sampai sekarang aku tidak nampak apa impaknya. Orang masih akan mengata kamu di belakang biar kamu habis RM1 juta sekali pun untuk belanja mereka makan dan minum. Jadi, baik aku belanja orang yang aku kenal baik saja. Sekurang-kurangnya mereka hargai.

Kamu tidak perlu terikat dengan norma orang lain. Kamu buat apa yang kamu fikir sesuai untuk kamu dan orang sekitar kamu berdasarkan kemampuan kamu. Apa salahnya kamu bersifat selektif. Itu hak kamu. 

Ada sesetengah orang disekeliling kamu yang cuma tahu melaungkan sesuatu tanpa memikirkan implikasi positif atau negatif. Akibatnya kamu akan skeptikal dengan orang sebegini. Kamu yang sebelum ini sentiasa mahu menolong mereka, menjadi pasif untuk berbuat begitu lagi. Apa guna kalau mereka masih hendak memburukkan kamu?

Cuma satu, kita perlu sedar dengan perangai dan sifat orang sebegitu. Ada antara mereka tidak lebih dari cuma kuat melaungkannya, tetapi tidak secara realiti bertindak. Suara saja kuat, langkah masih tidak bermula. Jadi kamu perlu faham. Tidak semua orang akan buat apa yang mereka cakap.

Nanti kalau ada masa, aku akan huraikan sifat-sifat manusia yang aku belajar dalam program Team Building. Sekurang-kurangnya kita tahu bagaimana hendak menilai manusia secara pemerhatian. Tidaklah kita kumpulkan seluruh manusia dalam satu dua kelompok saja. Ada banyak kelompok dan melaluinya kita mampu bertindak dengan lebih selesa.

Sudah hampir subuh...

Ulasan

  1. sape yang pandai2 kate kedekut nie ...
    dia x kenal lagi insan bernama idan !
    idan adalah seorang hamba ALLAH yang sangat pemurah .
    jangan lupe blanje k ...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…