Langkau ke kandungan utama

Antara Dua Dunia

Ada seorang perempuan india tua yang selalu duduk di sebuah kerusi depan rumahnya.

Setiap petang bila balik dari kerja, pasti aku akan menyapa dia;

"Hello Auntie."

Selalunya dia akan tersenyum sambil melambai tangan. Ada kalanya dia akan bersuara dan bertanyakan sesuatu kepada aku. Entah apa yang dia tanya, 90% daripadanya aku tidak faham. Aku tahu dia berbahasa Malaysia, tetapi kerana suaranya agak halus, susah hendak aku agak apa yang diperkatakan. Biasanya aku akan senyum saja.

Aku terkenangkan arwah atuk aku yang selalu duduk di beranda belakang rumah menghadap jalan raya utama di Kuala Kangsar, sekitar awal 80an. Bukanlah ada kerusi pun, atuk cuma duduk di atas pangkin kecil dan sentiasa merenung ke arah jalan. Mungkin dia terkenangkan masa lalu. Sebelah pangkin tersorok sebilah pedang. Ketika itu aku fikir ianya pedang Jepun. Lama kemudian baru aku sedar bahawa itu adalah pedang sewaktu atuk berkhidmat sebagai ahli bomba.


Gambar atuk dan ayah sekitar awal 80an. Dua budak kecil di hadapan adalah adik-adik aku. Aku masih menetap di Gerik, Perak ketika ini. Setiap kali "balik kampung" ke Kuala Kangsar, aku akan duduk dengan atuk di beranda belakang. Aku sudah tidak ingat apa yang dibualkan. Tapi atuk memang orang yang baik. Tidak segarang arwah nenek.

Aku fikir dia melalui hidup dengan sepenuhnya. 

Aku melihat auntie dekat rumah aku sebegitu juga. Dia sudah melalui hidup dengan sepenuhnya. Dia cuma perlu duduk di kerusi itu dan mengenangkan kembali saat-saat itu.

Tidak seperti aku; berkejar kesana kemari, mencari entah apa. Masih belum ditemui.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…