Langkau ke kandungan utama

Emak

Mak ajak aku pergi tengok ladang sayur-sayuran adik lelaki aku. Aku cakap aku malas. Dua kali dia ajak dan dua kali juga aku cakap tidak mahu. Tambah lagi aku cakap, setakat dengan anak pokok je, belum masa hendak tengok. Kesian mak, agaknya dia mahu keluar dengan aku.

Emak orang kampung. Kampung Ulu Kenderong, Gerik, Perak. Awal 80an, orang kampung masih menggunakan pelita di waktu malam. Tapi emak bukanlah langsung tidak tahu apa-apa. Dia belajar hingga tamat SPM. Kalau tidak dia kawin awal, mungkin sehingga hari ini emak masih bekerja di mana-mana.

Uniknya emak, dia amat meminati bola sepak, terutamanya pasukan bola sepak negeri Perak. Siang Ahad dia membebel marahkan kerajaan negeri Perak kerana masih tidak bayar gaji pemain bola sepak Perak yang masih tertangguh. Aku cuma dengar saja. Aku selalu fikir, ada baiknya kami terus menetap di kawasan perumahan lama di Gerik sana. Sekurang-kurangnya ada ramai kawan emak di situ. Rumah kami sekarang agak tersorok dan kurang jiran. Selalunya emak cuma ada ayah dan anak-anaknya yang masih tinggal di rumah. Sekali sekala cucu tunggalnya akan pulang dan rumah hingar bingar seketika. 

Antara emak dan ayah, aku lebih rapat dengan emak. Sejak dulu lagi memang begitu. Entah kenapa.

Sekarang, setiap kali aku pulang ke kampung, soalan popular yang sering keluar dari mulut emak adalah bila aku hendak berumah tangga. Sekali sekala dia cadangkan untuk mencari seorang calon kepada aku. Sering saja aku cakap, carikan saja kalau ada. Emak agak mellow sekarang berbanding dulu. Kalau dulu dia agak garang dan tidak berhenti bercakap. Sekarang agak kurang dan agak tenang. Mungkin emak agak penat.

InsyaAllah kalau aku balik lagi nanti, aku akan bawa dia meninjau ladang sayuran adik. Masa itu mungkin pokok sudah tinggi dan berbuah.

Sebelum aku berangkat balik dari Kuala Kangsar tadi, emak keluarkan satu lagi soalan popular dia kepada aku,

"Hang bila nak balik lagi ni?"

Susahnya nak jawab.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…