Langkau ke kandungan utama

Kak Fizah

Patutlah post aku sebelum ini agak emosi. Aku masih kurang senang dengan tingkah laku seorang staf bahagian Teknologi Maklumat yang datang membaiki komputer di sini. Bukanlah apa, tidak perlu sombong sangat. Bila orang tanya tu, kurang-kurang jawablah. Kalau sibuk pun, cakap je

"Maaf, saya agak sibuk dengan kerja. Nanti kita sembang."

Ini buat bodoh je. Staf mereka yang datang minta tolong, boleh saja kami layan dengan baik. Minta 10 gambar, kami bagi 20 gambar. Minta satu informasi, kami bagi lebih. Sama-sama kerja di pejabat yang sama. Apa masalah hendak berkongsi, bukan?

Jadi, biarkanlah. Mungkin hari semalam hari emosi dia.

Aku hendak ceritakan perkara lain.

Tiga hari lepas aku kirim SMS kepada Kak Fizah, kakak angkat aku semasa di Maktab. Itu pertama kali aku berhubung dengannya setelah 16 tahun. Sehari kemudian barulah dia membalas. Walaupun cuma di SMS. Cukuplah buat masa ini dulu.

Kak Fizah sudah berkahwin dengan orang Kelantan dan mempunyai tiga orang anak. Sekarang dia bertugas sebagai seorang guru di Pulau Pinang, tanah kelahiran dia sendiri.

Namun agaknya dek kerana terlalu lama tidak berhubung, jadi agak kekok juga hendak berbual bicara. Aku masih menggelar diri sebagai Saya dan memanggilnya Kak Fizah atau Akak. Kak Fizah pula menggelar diri sebagai I saja. Sekali sekala ada terselit Kak Fizah.

Tidak mengapa. Janji usaha aku selama ini berbaloi. Tahun ini, dua orang kenalan lama dapat aku temui semula. Bukan apa, kadang-kadang kita terlalu asyik dengan perkara baru, kita lupa perkara lama yang dulu adalah amat baik bagi kita. Jadi apa salahnya kita mencari balik sebagai tanda ingatan kita terhadap mereka. Bukan perlu kita berhubung dengan mereka setiap masa selepas itu. Cukup sekadar mereka tahu, kita masih ingat pada mereka.

Macam Kak Fizah, satu perkara yang aku masih ingat adalah pemberian sehelai baju kemeja kasual bermotif heliografi Mesir Kuno yang amat aku suka suatu ketika dulu. Lama kemudian aku terperasan emak di kampung memakai baju tersebut. Aku tersenyum kerana berbaloi sungguh pemberian Kak Fizah sampai emak aku sendiri dapat menikmatinya.

Paling aku tidak lupa kerana aku buat dia menangis di akhir pertemuan aku dengan dia di maktab dulu. Mungkin itulah sebab aku mahu mencari dia. Aku ingin memohon maaf. Sekarang aku sudah temui, lupa pula hendak memohon maaf. Tidak mengapa, aku akan lakukannya nanti.

Jadi selesai pencarian aku untuk tahun ini, mungkin. Ada seorang lagi sebenarnya. Tetapi tidak mengapalah. Aku tidak perlu cerita siapa dia di sini.

p/s: Terima Kasih, Taufik a.k.a Ayarm (aku sebenarnya tak tau orang gelar hang dengan nama tu)

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…