Langkau ke kandungan utama

Malam Hari

Semalam aku menonton kembali Anime Howl's Moving Castle karya Hayao Miyazaki. Anime ini berasaskan novel dengan tajuk yang sama karya Diana Wynne Jones. Namun terdapat banyak perbezaan jalan cerita antara filem dan novel. Kepada yang belum pernah menonton, sila cari. Bagaimana dalam setiap karya Hayao Miyazaki, orang jahat mana sekalipun tetap ada perasaan dan boleh berubah.

Setiap kali aku menonton filem karya Hayao Mizayaki (Studio Ghibli) atau dari Pixar Animation, sering aku fikir pembikin filem di dua studio ini adalah genius. Melalui animasi, mereka berjaya membawa cerita yang mudah tetapi penuh dengan makna dan pengajaran. Mereka tidak cuba menjadi Disney yang membezakan dengan jelas antara baik dan jahat. Sebaliknya setiap filem animasi daripada Studio Ghibli dan Pixar membawa nilai-nilai kemanusiaan yang jarang ada dalam filem biasa. Maka tidak hairan kedua-dua orang utama dalam Studio Ghibli dan Pixar (Hayao Miyazaki dan John Lasseter) saling mengakumi antara satu sama lain.

Selesai filem, jam sudah menunjukkan jam 2 pagi. Ahh.. Mata masih belum dapat terpejam lena. Memang sejak beberapa minggu ini amat susah untuk aku tidur waktu malam. Bukan tidak mengantuk, tetapi susah hendak lena. Bukan juga tidak selesa. Hendak dikata pemikiran terganggu, tidak juga.

Maka aku banyak habiskan masa di hadapan laptop, memerhatikan internet. Sekali sekala menonton filem yang tersimpan di dalam hard disk laptop atau DVD koleksi Studio Ghibli yang baru dibeli (padahal dulu aku pernah beli koleksi yang sama dalam bentuk VCD). Kebetulan malam semalam, internet di rumah bermasalah. Aku tidak faham, kenapa orang suka sangat mencuri kabel telefon di flat tersebut. Bukan tidak ada pemantauan. Cuma aku rasa orang yang memantau lebih kurang sama saja perangainya.

Lalu, sepanjang minggu di pejabat, aku akan mengantuk dan keletihan. Hujung minggu barulah dapat tidur lena di siang hari. Ada peluang jadi pontianak, agaknya.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…