Langkau ke kandungan utama

Mengenai Laman Web MRSM Balik Pulau Lagi

Post aku sebelum ini mengenai Laman Web MRSM Balik Pulau mendapat dua respon. Kedua-duanya memberi cadangan agar Ansara atau bekas pelajar saja yang membina laman web yang ada kandungan mengenai peristiwa lama atau aktiviti yang lepas.

Pertamanya, aku harap kamu faham tujuan kenapa aku tulis post tersebut. Aku harap laman web tersebut boleh jadi one-stop-centre atau portal ulung daripada mengharapkan beberapa laman web lain melakukan perkara yang sama. Lebih mudah untuk sesiapa saja akses, termasuk bekas pelajar dan juga bekas guru. Kalau kita mahu wujudkan komuniti berasingan antara maktab sekarang dan bekas pelajar/guru, boleh. Tapi ianya kurang menarik dan seperti tiada sinambungan. Seperti,

"Kamu sudah keluar dari institusi ini, jadi buatlah hal sendiri."

Adalah lebih menarik kalau laman web rasmi maktab boleh dijadikan penghubung antara perkara yang lepas, sekarang dan masa akan datang. Ada juga sebab orang mahu datang berkunjung ke web tersebut selain dari memeriksa keputusan peperiksaan atau aktiviti semasa semata-mata.

Mengenai perlu kerjasama dengan bekas pelajar, aku rasa tiada masalah. Cuma pemilik web perlu berusaha untuk mencari mereka (bekas pelajar) yang komited untuk menyumbang tenaga dan mungkin modal untuk menghasilkannya. Pasti ada, insyaAllah.

Saya juga tidak bersetuju dengan komen seorang respondan mengenai laman web tersebut bersifat akademik semata-mata. Maktab yang aku kenali dulu amat hebat dalam semua bidang. Jadi, membuat limitasi kearah akademik semata-mata sebenarnya memperlihatkan sempitnya ruang untuk kita berimaginasi dan berkreativiti. Kalau laman web tersebut benar-benar diusahakan, ianya boleh menjadi tempat tumpuan pelajar, guru, bekas pelajar, bekas guru dan sesiapa saja untuk berkongsi banyak perkara melaluinya.

Aku fikir, itulah idea asal internet, berkongsi. Bukan membuat limitasi. Maaf kalau kamu masih tidak bersetuju. Aku lihat potensi yang lebih besar melalui laman web tersebut.

Ulasan

  1. Anonymous11:46 PG

    Idan, potensi yang dikekang manjadi limitasi kepada kita untuk membangunkan pemahaman institusi pelajar ke institusi kemsyarakatan dimana asimilasi berlaku secara harmoni berlaku. Jadi untuk itu aku setuju diadakan komentar dan brainstorming bagi membangunkan pemikiran semua yang terlibat. Kerana biarpun kita selalu mendengar celoteh cikgu ahmad senireka yang entah apa-apa dulu tu.. baru sekarang aku mula paham yang itu semua adalah persediaan kita kepada dunia politik, perang, sahsiah, kuasa dan wang. terimakasih cikgu..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…