Langkau ke kandungan utama

Menulis Bukan Kerana Nama

Sekarang ini aku agak keberatan hendak menulis blog mengenai hal pejabat. Sudah terlalu ramai orang pejabat yang membacanya. Dari rakan satu bahagian hinggalah pegawai atasan. Tidak, aku tidak halang mereka membaca. Cuma aku tidak mahu mereka memikirkan apa-apa yang negatif. Baca saja, cukup. Mereka tidak perlu pertahankan apa-apa. Kerana di sini, ianya sekadar tulisan. Ianya takkan boleh membunuh sesiapa.

Sekiranya suka, terus membaca. Sekiranya tidak, berhenti dan cari laman web atau blog lain yang lebih sesuai dengan jiwa kamu.

Aku ada juga membaca beberapa blog milik orang di sini. Ramai. Ada yang sudah lama menulis, sejak beberapa tahun lalu. Ada yang masih baru menulis, beberapa hari atau cuma posting yang pertama. Aku harap mereka yang baru menulis, teruskan menulis karya kamu. Walau pendek cuma sebaris atau satu perkataan, ianya sudah cukup dan kamu patut bangga dengannya. Jangan risau kalau tidak ada orang yang membacanya. Jangan risau kalau cuma ada seorang saja yang membacanya sehari atau seminggu. Paling penting, blog ini adalah tempat kamu sendiri menulis apa saja yang kamu fikir dan mahu.

Setakat ini aku masih belum jumpa blog orang pejabat yang seaktif blog ini. Ada blog yang lebih ramai pengunjung tetapi tidak banyak posting. Mungkin kenalan mereka lebih ramai.

Atau sebenarnya lebih ramai orang pejabat ini lebih sukakan Friendster, Facebook dan MySpace. Malah ada groupies pun. Biarkanlah. Aku pernah berkata, aku tidak lagi berminat dengan Friendster, Facebook dan MySpace. Aku sudah lama tidak update data aku di sana dan aku masuk kerana ingin melihat. Sekali sekala berinteraksi dengan orang yang aku kenali.

Selebihnya, aku habiskan masa dengan blog ini. Aku lebih senang menulis dan bercerita, mungkin. Aku sudah habiskan masa yang sangat lama di sini. Lebih sembilan tahun aku menulis blog. Sembilan tahun. Buat masa ini, aku tidak fikir aku mahu berhenti. Aku akan terus menulis selagi mahu.

Aku akan cuba kurangkan menulis mengenai hal pejabat terutamanya mengenai orang lain. Aku malas hendak bersoal jawab dengan orang lain. Kalau aku menulis juga mengenai hal pejabat, biarlah sekadar di permukaannya saja.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…