Langkau ke kandungan utama

Menulis Diri Ini

Banyak aku menulis kali ini. Biarkan. 

Aku teringat suatu perkara semasa aku mengunjungi sebuah blog tidak berapa lama dulu. Penulis blog tersebut ceritakan bagaimana dia tidak minat untuk berkasih dengan penulis blog lain (dia seorang perempuan) kerana ramai penulis blog yang ada sebenarnya emo dan syok sendiri. 

Ada juga betulnya. Selalunya penulis blog akan mempertahankan diri sendiri dan memperlihatkan mereka yang lebih baik, lebih bagus dan lebih hebat. Jarang ada penulis blog yang mahu mengaku kesilapan, kelemahan dan kekurangan mereka. Blog adalah alter-ego mereka. 

Aku fikir dulu aku juga begitu. Dulu dalam setiap penulisan, pada fikiran aku, hanya aku yang betul dan orang lain salah. Pada aku, blog ini adalah tempat bagi aku membuktikan kehebatan dan coolnya aku. Maka aku akan kritik apa saja orang buat, baik orang buat di dunia nyata atau tulisan orang lain dalam blog. Ada saja benda yang nampak salah di mata aku ini.

Rasanya sekarang aku agak kurang begitu. Walaupun masih ada, tetapi sudah kurang. Aku tidak malu hendak ceritakan keadaan aku yang rabun warna dan gemuk. Aku juga tidak malu hendak mengaku kalau aku tidak mahir dan pandai terhadap sesuatu perkara. Aku sedar dengan menulis mengenai kekurangan diri kita, aku lebih puas untuk menulis. Aku tidak perlu berpura-pura lagi. Jadi aku boleh tulis apa saja tanpa tersekat-sekat hendak mengawal kelemahan aku. 

Cuba bayangkan waktu muda aku dulu. Semua orang salah dan aku saja yang betul. Aku rasa sekarang kalau orang muda datang jumpa aku dan cakap aku salah dan dia betul, aku biarkan saja. Jiwa muda, biasalah. Aku sudah lalui dan aku faham. Tidak perlu berbalah lagi. Sebab lama nanti orang muda itu akan sedar keadaan sebenar. Hidup berdasarkan pengalaman. 

Aku cuba sebaik mungkin untuk tidak menunjukkan aku betul sentiasa setiap kali aku menulis. Kalau aku fikir aku salah, baik aku mengaku. Sekurang-kurangnya kamu yang membaca akan berkata dalam hati,

"Hah, mengaku juga salah engkau ye."

Tidak mengapa. Aku akan terus menulis sejujur mungkin. InsyaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…