Langkau ke kandungan utama

Puncanya Kerana Top Gear

Selagi dasar monopoli talian internet kabel (DSL) masih terlaksana di Malaysia, selagi itulah kita sebagai pengguna akan terus menikmati perkhimatan internet paling buruk di dunia (untuk sebuah negara yang berhasrat untuk jadi negara maju). Sudahlah dengan dasar monopoli ini. Pengguna sudah muak dan perkara kecil sebegini pun boleh menyebabkan orang benci dengan kerajaan yang memerintah. Kenapa itu pun tak boleh nak fikir?

Kalau kita wujudkan persaingan dengan pelbagai pilihan untuk pengguna, insyaAllah mutu perkhidmatan akan meningkat dan harga akan jatuh turun, sesuai untuk diguna semua golongan. Itu kan prinsip pasaran bebas? Kenapa kita tidak boleh liberalkan perkhidmatan internet kabel (aku tidak bincangkan wireless broadband) supaya lebih ramai orang dapat menggunakannya? Sakit hati juga kadang-kadang kerana nama saja DSL dengan kelajuan 1MB (download), tetapi terasa seperi menggunakan talian dial-up 10 tahun lalu. Sekadang sudah 2009, lagi 11 tahun menjelang 2020. Masihkah pengguna dihadkan setakat 400kb download (padahal beli pakej 1MB)? Bila kita tegur, mereka dengan selamba beruk (aku pasti beruk tiada yang selamba) akan cakap perkhidmatan internet mereka berasaskan "best of effort". Maknanya, kalau line tersebut tidak terbeban dengan workload, maka lajulah internet, dan sebalik. Mana "effort"nya? Takde, cuma kutip duit bil dan potong sepantas kilat sekiranya tidak bayar.

WiMax mana? Bertahun sudah aku dengar tapi masih tidak sampai ke tempat aku tinggal. Padahal sekitar lembah Klang juga. Apa lembab sangat manusia ni bergerak? Kemudian salahkan pengguna tidak mengambil kesempatan terhadap kemudahan yang diberikan. Kemudahan apa? Mana?

Sehari dua ini aku membebel mengenai perkhidmatan, politik dan lain-lain ye. Memang patut pun. Aku rasa perkembangan teknologi di Malaysia ini semakin perlahan. Macam kena tolak baru hendak bergerak. Dari tahun 2003 - 2008, apa yang ada? Selain Piala Angin Monsun (yang tidak ada kena mengena dengan aku dan 25.99 juta rakyat Malaysia lain), tiada perkara besar yang berlaku di Malaysia.

Betul cakap Big Bos, Pak Lah sekarang ini tidak lebih sebagai Manager (Pengurus). Dia cuma mengurus Malaysia. Itu pun hancur. Che Det dulu adalah Leader (Ketua). Dia membawa hala tuju Malaysia dan aku tidak peduli kamu hendak cakap dia diktator, kejam, racist dan lain-lain sekalipun. Lebih baik Che Det daripada Pak Lah. Itu jelas dan nyata. Dan tidak perlu lagi kita cari hina dia kerana dia sekarang cuma ada suara, bukan kuasa. Takkan suara dia pun kamu masih benci? Tak baik benci sesama manusia. Tuhan mana-mana agama pun tak suruh membenci dan berdendam sesama manusia, ingat tu. Melainkan kamu tiada Tuhan.

Sudah melalut. Sebenarnya aku sedang hendak menonton siaran Top Gear Australia (kerana hendak membezakan dengan Top Gear UK) di internet. Tapi, dek kerana terlalu lembabnya internet, aku rasa terpanggil hendak menulis di sini.

Itu saja.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…