Langkau ke kandungan utama

Siri Bercakap Dengan Diri Sendiri - 3

"Idan.."
"Oit.."
"Kau fikir orang yang apply naik pangkat tu semua layak ke?"
"Mana aku nak tau."
"Andaian kau la."
"Aku fikir? Aku fikir ramai antara mereka yang mahu naik pangkat kerana mereka fikir itu jalan terbaik untuk kerjaya mereka."
"Maksudnya?
"Ramai antara mereka yang clueless dengan jawatan yang mereka pohon. Maksud aku kalau dari segi buat kerja tu, memanglah lebih kurang sama saja. Tapi tanggungjawab lain."
"Ada tanggungjawab lain ke selain jadi mandur?"
"Mandur? Hahaha..."

"Lebih kurang la tu."
"Human interaction, diplomasi, problem solving, stress management, authority, kaunseling, motivasi dan banyak lagi mereka perlu tahu dan faham dan boleh menggunakannya. Kalau setakat mahu naik pangkat kerana mahu naik pangkat, ramai mereka nanti akan tertekan kemudian hari."
"Oo... Mereka boleh belajar kan?"
"Memanglah boleh. Tapi ingat Matrix ke? 10 saat belajar sudah mahir. Ambil masa dan perlu pemahaman."
"Banyak course untuk mereka nanti. Rasanya semua tu boleh diatasi."
"Hmmm.. mungkin. Tapi aku percaya, jawatan itu sebenarnya sesuai untuk orang yang benar-benar berpengalaman dan bersedia saja. Orang yang faham konsep apa itu ketua dan peranannya."
"Ramai mereka tak tahu ke?"
"I seriously doubt it. Tengok saja nanti. Aku setuju bila Bos Besar kata sepatutnya jawatan-jawatan ini perlu ada penilaian dalam tempoh masa tertentu. Kalau berjaya, terus kekal. Kalau tidak, turun pangkat balik. Itu lebih logik."

"Kesian la orang yang bersusah payah mohon dan kerja sudah lama dan yang tak mahir."
"Itulah, kesian. Aku faham. Tapi, kita kena rasional. Aku fikir diri sendiri yang perlu sedar. Sedar sama ada kita sedia ke tidak. Kalau masih belum bersedia, jangan. Memang kita boleh belajar. Cuma, kita tidak jujur dengan diri kita sendiri. Itu saja."
"Jadi kau tak sokong la ramai kawan kau yang mohon naik pangkat?"
"Eh, biar je la mereka naik pangkat. Itu hak mereka."
"Habis, apa masalahnya?"
"Err.. Siapa yang timbulkan masalah sebenarnya?"
"Aku... hehehe..."

"Aku cakap terus terang dengan ramai orang yang aku masih belum bersedia. Aku tak fikir aku boleh arah orang buat itu ini. Aku tak fikir aku boleh terima tanggungjawab sebagai ketua walau hanya untuk beberapa orang."
"Alah, naik pangkat sikit je pun. Bukan ketua besar."
"Hah! Itulah ramai mereka tidak faham."
"Huh?"
"Naik pangkat yang sikit tu pun mereka sudah dipertanggungjawabkan dengan beberapa orang sub-ordinat. Kalau mereka tidak boleh kawal anak buah mereka, sendiri yang susah nanti."
"Oo... Sebab itu la kau tak nak ye. Sebab kau tak reti nak arah orang."
"Tau pun. Orang macam aku mana suka sangat nak arah orang. Habis bodoh pun aku boleh buat muka garang je. Sampai bila orang nak percaya dengan muka garang aku tu."
"Eh, ramai je orang di pejabat tu percaya. Orang ingat kau sombong."
"Hahaha... Itu pasallah. Tak kenal."

"Idan..."
"Apa dia?"
"Sudahlah cakap dengan diri sendiri. Pegi tido!"
"Heh... Jom."

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…