Langkau ke kandungan utama

Sudah Lama Tidak Berfotografi

Kebelakangan ini aku kurang berfotografi (ada ke perkataan ni?). Entah kenapa. Penat agaknya. Aku malas. Mungkin dua-dua. Kadang-kadang bila petang dan terdapat pemandangan indah di horizon, aku biarkan saja. Aku cuma melihat tanpa ada usaha hendak merakamnya dengan lensa kamera. Dalam fikiran berkata, biar cuma aku kenang saja. 

Cuma bila di pejabat, ada masanya aku langsung tidak boleh mengelak untuk mengambil gambar walaupun aku cuba. Bos Besar itu biasanya hanya mahu aku sebagai jurufoto walau ada ramai lagi orang yang boleh melakukannya. Aku tahu ramai staff di RMC (Record Management Centre) yang jauh lebih hebat skill mereka dalam bidang fotografi. Apa tidaknya, ramai antara mereka yang mendapat pendidikan khusus dalam bidang fotografi, sesuai dengan nama jawatan mereka dulu, Jurufoto.

Tapi Bos Besar tetap akan cari aku. Takkan kamu mahu cakap pada dia,

"Suruh orang lain sajalah, Dato'. Saya sudah malas". Gila.

Ada beberapa perkara yang orang tidak tahu dengan situasi semasa aku melakukan fotografi. Satu, aku paling tidak suka orang suruh ambil gambar mereka sambil mereka berposing. Aku tidak suka ambil shot begitu. Aku sukakan shot candid tanpa orang sedari. Itulah kalau boleh aku mahu dapatkan lensa zoom jarak jauh supaya aku boleh ambil shot yang aku mahu tanpa diganggu. Aku sudah berikan spesifikasi kepada pegawai dan harap dia beli.

Kalau di pejabat, hasil fotografi seorang staff yang sentiasa aku kagumi. Kami selalu panggil dia dengan gelaran Pom Pom saja. Walaupun ada masanya dia agak keberatan untuk mengambil gambar, namun setiap kali dia melakukannya, hasil kerjanya amat-amat hebat. Gambar yang terhasil sentiasa jitu dan penuh 'aksi'. Sedang aku sendiri masih tidak mampu menghasilkan kerja sebegitu. Aku pernah cakap pada dia aku suka karya yang dihasilkannya. Aku tidak fikir dia boleh ajar bagaimana. Ianya lebih bersifat feel. Bagaimana dia feel (rasa) setiap kali merakam shot. Tidak perlu snap berkali-kali. Cukup sekali dan, hebat.

Aku perlu menjadi setenang Pom Pom kalau hendak mengambil shot sebegitu. Heh, kalau hendak difikirkan, awek dia juga mampu menghasilkan karya fotografi yang menarik dan hebat. Bertuah mereka.

Buat masa ini, aku masih tidak ada feel untuk berfotografi. Bukan tidak minat, aku cuma rasa bosan agaknya. Lagipun, member ada boleh ambil gambar. Dia pun boleh ambil gambar dengan baik. Tapi kalau sudah Bos Besar mahu aku ambil, terpaksalah juga.

Cuma sekarang, selagi boleh aku tidak mahu bawa kamera sendiri ke pejabat. Aku tidak mahu pegawai aku tengok selagi ada kamera tersebut, dia tidak perlu bersusah payah hendak cepatkan pembelian kamera baru. Aku sudah cadangkan Nikon D80 dengan beberapa lensa tambahan dan flash sejak beberapa bulan lalu. Tapi sampai sekarang masih belum nampak lagi hasilnya. Aku teringat sekitar 1991 semasa aku menggunakan Nikon SLR di Maktab. Itu pengalaman awal aku dengan kamera SLR. Sudah amat-amat lama. 

Hah, aku perlu paksa diri untuk minat balik dengan fotografi. Sudah tiba masanya aku beli lensa 50mm tu. Sudah lama sangat tertangguh. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…