Langkau ke kandungan utama

Sudah Sampai Masa Untuk Lupakan Gaza?

Tidak beberapa lama kemudian, maka orang lupalah dengan apa yang berlaku di Gaza. Sebaliknya mereka lebih sibuk berpolitik, bergossip dan berhibur seperti hari-hari biasa sebelum Israel menghukum Hamas di Gaza baru-baru ini.

Kamu fikir aku tidak peduli? Sedang jiran mereka sendiri tidak peduli, malah sanggup tutup pintu sempadan dan berusaha membeli Kaka daripada A.C. Milan dengan bayaran ratusan juta ringgit, siapakah aku untuk terlalu memperduli? Apa yang aku boleh buat sekadar bersimpati dan berdoa agar segera di tamatkan peperangan dan orang-orang yang teraniaya dilindungi Tuhan.

Tidak sekali aku akan doakan agar rejim Zionist dihukum, dilaknat dan diseksa. Aku tak fikir Nabi pernah ajar umatnya untuk berdendam. Lebih baik aku doakan agar mereka di tunjukkan jalan yang benar dan diberi kesedaran tentang perbuatan tidak berperi kemanusiaan mereka itu. Bukankah itu lebih baik?

Kemudian sudah semestinya kamu petik ayat-ayat al-Quran berkaitan kedegilan dan kebiadaban Yahudi dan Nasrani terhadap orang Islam sebagai alasan untuk membenarkan kita menghukum kaum-kaum tersebut dengan apa jua cara. Itulah mungkin puncanya ada umat Islam yang sanggup jadi pengebom berani mati dan menyerang orang bukan Islam. 

Sudah sampai masanya umat Islam kembali menilai aspek pemikiran mereka. lebih 1400 sesudah Nabi adalah masa yang lama untuk kita terus berpegang kepada konsep dan kesuaian masa ketika itu. Kita perlu menilai balik konsep dan kesuaian mengikut masa kita sekarang. Bukan lari dari Islam dan bukan mengubah Islam, sebaliknya mengembangkan Islam agar bersesuaian dengan keadaan semasa.

Selagi kita sentiasa bertelagah dengan perkara-perkara trivial dan ribuan ulama membuat kesimpulan dan pandangan yang berbeza antara satu sama lain, maka, selagi itu Islam dan sahamnya akan terus menjunam.

Aku sebenarnya tidak mahu lagi dengar betapa hebatnya zaman kegemilangan Islam ratusan tahun dulu. Apa yang aku mahu dengar sekarang adalah zaman kegemilangan Islam sekarang. Pakar-pakar teknologi, budayawan, karyawan dan intelektual Islam sekarang yang menjadi pemangkin kepada ketamadunan manusia di dunia.

Jangan asyik ternganga meleleh air liur melihat beberapa juta orang Yahudi amat hebat dalam bidang ilmu itu ini. Tengok dan cakap saja, tidak guna. Kita ada 1 bilion lebih umat Islam, takkan nak jumpa sejuta ilmuan Islam tak boleh kot?

Dan, cukuplah dengan retorik kita hidup di dunia sebagai bekalan di akhirat. Kalau hidup kita di dunia ini tidak aman dan sering di tindas, bagaimana hendak kita menyediakan bekalan di akhirat? Fikir, apa berlaku bila umat Islam di tindas di Mekah di awal-awal dulu? Umat Islam berpindah ke Madinah dan dari situ mereka berkembang menjadi sebuah entiti yang kukuh dan stabil. Tujuan? Suka-suka? Tidak. Untuk memudahkan umat Islam. Apabila kita tidak ditindas dan diseksa, barulah senang untuk kita menyediakan bekalan ke akhirat.

Ini tidak, sedang dalam solat, di hati kita risau mana tahu tiba-tiba bom meletup di bumbung. Mana hendak timbul kusyuk?

Oh ya, aku lupa. Aku bukan pakar dalam bidang ini semua. Jadi aku tidak perlu sambung lebih panjang. Aku cuma mahu menjadi seorang yang lebih rasional dan berfikir lebih jauh sebelum bertindak. InsyaAllah.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…