Langkau ke kandungan utama

Bahasa Melambangkan Bangsa

Mungkin, cuma mungkin ada yang fikir gaya penulisan aku adalah berbelit dengan susunan ayat yang agak aneh. Kalau ambil periksa Bahasa Malaysia, aku takkan lulus. Aku tidak peduli.

Kenapa?

Kerana inspirasi aku adalah buku-buku lama. Kamu bacalah sendiri dan kamu cuba lihat baris-baris ayat yang tertulis. Kenapa berbelit-belit dan ada sesetengah ayat yang begitu panjang. Aku rasa gaya penulisan lama adalah lebih bersifat ayat perbualan berbanding sekarang yang lebih bersifat ayat untuk menulis. Susun atus ayat penulisan sekarang menyebabkan penulisan itu menjadi bosan untuk dibaca. Tiada ayat yang kita perlu baca dua tiga kali semata-mata untuk memahami apa yang cuba dimaksudkan oleh penulis. 

Aku tidak menyukai penulisan yang skema. Aku suka membuat orang berfikir bagaimana aku boleh timbulkan ayat sebegitu. Aku cuba, tetapi tidak selalunya berjaya. Kalau dahulu penulis boleh menulis prosa klasik dengan susunan bahasa yang aneh dan berbelit-belit, kenapa kita tidak boleh lakukan sekarang? Kenapa semua perlu jadi mudah? Biar manusia tentukan hala tuju penulisan dan bahasa. Sedang sastera kita sendiri masih baru, apa hak kita untuk menghalang sesetengah kita berfikir dengan cara yang berlainan.

Namun, kita bukan boleh sesedap hati menulis dengan gaya penulisan yang berbelit semata untuk menunjuk hebat. Susah juga kalau orang langsung tidak faham dengan apa yang kita tulis.

Begitu pun, aku percaya setiap manusia ada kebolehan untuk menulis dengan baik atau sekurang-kurangnya mampu menghasilkan sesuatu yang bagus.

Kalau aku masih mengelirukan kamu, aku mohon maaf.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…