Langkau ke kandungan utama

Kembali Dan Tidak Pernah Pergi

Kalau kamu cuma duduk dan melihat wajahnya sambil bibirnya bercerita, kamu jadi leka dan... bahagia. Bukan kerana apa yang diceritakan itu berkaitan dengan diri ini, ianya lebih kerana sudinya hendak berkongsi sesuatu dengan aku. Itu cukup membuat aku senang hati dan amat-amat gembira.

Ketika itu, aku tutup telinga, bisukan mulut dan pejamkan mata untuk apa saja selain dia. Aku abaikan dunia, walau hanya untuk seketika waktu. Kamu pasti cemburu melihat tumpuan aku sebegitu. Namun kerana begitulah aku sebenarnya, maka aku tidak pedulikan apa orang lain fikir mengenainya.

Lagipun, bukan setiap hari dan setiap masa kamu dapat menikmati suasana begitu. Malah, mungkin kerana kebetulan, aku punyai ruang untuk menikmatinya. Sekiranya ruang itu tiada, maka yang aku dengar hanya sunyi dan rasa berseorangan.

Entah kenapa juga, biar bagaimana cara aku cuba biarkan saja dan "try to let it go", namun bila dihadapannya, aku lupa. Aku buat-buat lupa mungkin.

Dan siang tadi adalah waktu dirinya yang amat indah. Hingga aku katakan begitu kepadanya.

Ya, dia kembali. Sebenarnya dia tidak pernah begitu jauh. Cuma kerana faham keadaan dirinya, aku tidak mahu mengganggu dan menyusahkannya. Lebih baik aku biarkan saja ruang yang luas antara aku dan dia sebagai ruang lapang untuk diri sendiri. Begitu juga untuk dia, harapnya. Aku bukan jenis manusia yang suka mendesak, jadi rasa ianya bukanlah masalah.

Namun, tiada lagi cerita-cerita yang bersambung. Aku sudah letih untuk menyambungnya. Sekali sekala kalau ada ruang antara aku dan dia bertemu, aku akan ceritakan setakat yang perlu... dan sudah semestinya untuk menghargai dia.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…