Langkau ke kandungan utama

Lego

Posting sebelum ini aku menceritakan mengenai Rubik Cube dan di akhirnya aku juga beritahu mengenai hasrat aku membeli set Lego. 

Sebenarnya sudah agak lama aku berhasrat untuk membeli set permainan Lego. Kalau mengikut kehendak hati, sejak darjah 5 lagi. Pada tahun 1986 sewaktu pertama kali berpeluang bermain set permainan Lego milik Maz Mirza (lelaki ni...) di rumah dia. Sejak itu aku tertarik dengan Lego dan brick building.

Jadi sejak kebelakangan ini (sudah setahun dua), aku tercari-cari set Lego yang sesuai untuk di beli. Susah. Pertama, harganya agak mahal. Kedua, set-set yang dijual agak mengecewakan. Entah kenapa, set Lego yang dijual di Malaysia lebih bersifat tema terutamanya merujuk kepada filem-filem terbaru yang disiarkan di pawagam. Antara yang popular adalah Lego Star Wars dan Lego Batman. 

Set lain yang biasa ada di jual adalah Lego Creator, Lego City, Lego Racer (banyak Ferrari) dan juga Bionicle. Rupa-rupanya memang tiada set lego open ended biasa yang boleh kita beli dan bina apa saja. Kalau ada pun, susah sangat hendak jumpa dan harganya amat mahal. Dulu ada lego set keretapi dan set bandar yang tidak serumit Lego City. Ianya lebih terbuka dan tidak terlalu spesifik seperti Lego City. Itu yang aku cari sebenarnya. Seperti set Lego Factory di bawah. Mana aku hendak cari set ini?

Mungkin bagi pihak Lego, set open ended sukar hendak dijual dan tidak menguntungkan. Entahlah. Kalau ada di mana-mana, aku akan beli.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…