Langkau ke kandungan utama

Search Light

Berhampiran dengan kawasan rumah, ada sebuah kedai perabot yang baru di buka. Baru tidaklah baru, sudah hampir dua bulan. Apa yang menarik adalah teknik promosi kedai tersebut. Mereka menggunakan "Search Light" yang terpancar cerah setiap malam menerangi kegelapan malam.

Search Light ini dulu orang guna untuk suluh kapal terbang pengebom yang mengebom bandaraya di Eropah semasa perang dunia kedua. Atau menyuluh Spider-man dan Batman yang tertenggek di atas bangunan. Sekarang, banyak kedai perabot di Malaysia yang guna Search Light sebagai beacon kedai mereka. Memanglah menarik. Tetapi adakah ianya sah di sisi undang-undang? Tidakkah lampu sebegitu agak berbahaya untuk kapal terbang di udara? Tambah-tambah setahu aku, ruang udara berhampiran rumah aku adalah ruang kapal terbang mula mendarat untuk tiba di KLIA. Aku harap lampu suluh bapak gajah itu tidak mengganggu penerbangan kapal terbang.

Lagi satu, berapa punya membazir la tenaga elektrik yang digunakan. Banyak cara lagi untuk menarik minat orang datang ke kedai. Aku tidak pasti sama ada search light ini berkesan atau tidak atau semata-mata meniru kedai lain yang sudah buat awal dulu.

Cuma kadang-kadang waktu malam apabila menyaksi cahaya search light itu kesana kemari, ianya amat menarik dan mengujakan. Konsentrasi cahaya yang terhasil dari mesin ini adalah sangat hebat. Cahaya mempunyai tenaga, bukan? Kalau cahaya dipantulkan ke suatu permukaan pada objek yang tidak terikat, adakah objek tersebut akan bergerak? Kalau bergerak, berapa laju? Mungkin dalam atmosfera, ianya agak sukar. Tapi kalau dalam vakum? Entah, aku sudah lupa fizik. Secara teorinya kita boleh dapat menggerakkan objek pada kelajuan cahaya, agaknyalah. Tapi itu hanya andaian bodoh saja.

Baca sendiri (lebih baik daripada kamu baca Mangga atau Mastika) di SINI.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…