Langkau ke kandungan utama

Sebaliknya

Sebelum menulis, aku buka iTunes. Tekan play kemudian skip dan terus skip sehingga aku temui lagu yang sesuai dengan mood aku untuk menulis. Adalah sepanjang aku skip aku akan temui pelbagai genre lagu yang kadang-kadang kalau dengar sesaat, boleh menghilangkan terus mood aku untuk menulis.

Seperti tadi sebelum menulis ini.

Takpelah, aku tulis juga.

Kamu tahu, kelmarin aku lalui tarikh hari lahir aku. Ramai juga memberi ucapan selamat baik yang menelefon, menghantar sms, mengirim emel, meninggalkan komen di blog ini dan juga di Friendster serta Facebook. Malah ada yang menghadiahkan aku sebiji kek walaupun aku tidak dapat sentuh dan merasanya. Tidak mengapa. Semua itu amat aku hargai. Mungkin tahun ini, hari lahir aku lebih meriah dari sebelumnya. Tidaklah sebegitu sunyi seperti tahun-tahun lalu.

Cuma...

Ada tiga orang insan yang aku tunggu kiranya sudi untuk mereka ucapkan selamat kepada aku walau apa jua cara. Hari ini sudah hari kedua berlalu. Tiada sepatah kata dari mereka. Tiada secebis berita. Kerana dalam hidup ini, mereka adalah insan-insan yang begitu dan sentiasa aku hargai. Hingga sekarang dan seterusnya, mungkin.

Bukan cara aku untuk merajuk dan marah. Paling jelas yang boleh aku tunjukkan adalah mood aku tidak begitu ceria dan aku lebih banyak berdiam diri. Itu saja. Menjelang petang tadi, aku sudah kembali tersenyum dan mampu bergurau.

Siapa mereka? Mereka adalah insan yang mungkin menganggap aku tiada siapa di sisi mereka. Itu saja. Kamu fikir aku mahu bersedih mengenainya? Tidak perlu. Aku sudah letih untuk melakukannya. Ianya takkan membawa apa-apa makna pun.

Jangan bersimpati ya. Sesungguhnya bukan itu tujuan aku.

Mungkin aku semakin faham hidup ini. Kalau orang sudah tidak sudi, berhenti menghampiri. Biarkan saja mereka berlalu. Jalan mereka begitu jauh berbeza dengan aku.

Semoga damai selalu hidup kita.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…