Langkau ke kandungan utama

Selama Ini Kamu Pandang Rendah, Lihat Sendiri Dan Bandingkan

Kelmarin aku install Google Earth di laptop. Entah kenapa sejak beli, aku lupa install Google Earth sedang perisian ini adalah perisian yang aku suka.

Kemudian aku menjenguk ke negara jiran, Indonesia, spesifik lagi, ke Pulau Sumatra. Tidak boleh tidak apabila kita melihat nama-nama tempat di peta Google Earth, kita akan terpanggil hendak mengesahkan bahawa teori asal usul orang melayu kita memanglah dari sana. Tidak mustahil kerana sejak ratusan tahun dulu sebelum kepulauan melayu ini dijajah oleh negara-negara barat, ianya merupakan kawasan bebas untuk orang-orang kepulauan berpindah randah.

Tetapi itu bukan cerita yang hendak aku tulis. Melalui Google Earth, aku klik link Wikipedia mengenai bandar-bandar dan daerah serta negeri yang terdapat di Indonesia. Suatu yang menarik aku perhatikan adalah setiap bandar besar terutamanya ibu negeri, ibu daerah, daerah dan negeri di Indonesia mempunyai capaian portal web masing-masing yang aku fikir lengkap dan teratur.

Ianya langsung tidak sama dengan bandar-bandar, apatah lagi daerah dan negeri di Malaysia. Portal web bandar, daerah dan negeri di Malaysia adalah amat-amat mengecewakan. Malah ada antara bandar besar yang langsung tidak mempunyai portal khusus bandar tersebut walaupun aku pasti bandar ini jauh lebih maju dari yang terdapat di Indonesia.

Apa masalah sebenarnya? Kenapa di Indonesia, organisasi awam begitu terbuka dan rapat dengan penggunaan internet sebagai medium sebaran maklumat sedang di Malaysia ini yang begitu gah menunjukkan kehebatan Koridor Raya Multimedia, hendak bina laman web sebuah bandaraya pun amat susah? Kalau ada, contohnya Kuala Lumpur, ianya tidak lebih daripada laman web korporat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur. Dalamnya mengandungi lebih banyak maklumat mengenai DBKL daripada KL sendiri.

Portal web kerajaan tempatan (bandar, daerah, negeri) di Malaysia juga lebih bersifat politikal. Kalau tiada gambar menteri besar, ADUN dan ahli parlimen, memang tak sah laman web tersebut. Kalau laman web yang sama di Indonesia, gambar VIP yang selalu terdapat di laman web mereka adalah samada gabenur atau pemerintah. Itu saja. Aku masih belum jumpa maklumat politik. Laman web mereka lebih terbuka dan umum.

Paling menarik mengenai laman web kerajaan tempatan di Indonesia adalah kerana mereka menceritakan asal usul tempat itu, budaya, kependudukan, ekonomi dan potensi yang terdapat di kawasan tersebut seperti pelancongan dan perindustrian. Jarang sekali ada maklumat mengenai cara-cara hendak mengampu ahli politik.

Itulah, di Malaysia ini, kita terlalu taksub dengan politik hingga serba-serbi perbuatan kita mesti berkait dengan politik, termasuk urusan kerajaan tempatan. Hinggakan perkara mudah seperti asal usul nama, contohnya bandar Di Raja Kuala Kangsar pun tidak pernah ada lengkap dalam portal kerajaan tempatan Kuala Kangsar. Jenuh juga aku mencari, tetapi ianya tidak lengkap dan lebih bersifat tangkap muat. Kalau kamu bandingkan dengan penulisan yang sama mengenai asal usul bandar di Indonesia, mereka turut sertakan dengan kajian sejarah yang menyeluruh. Kita ada buat ke?

Mungkin ahli sejarah kita masih sibuk mencari punca keretakan hubungan kaum di Malaysia. Masih mencari bukti (yang sudah jelas terbuka di depan mata) untuk membuktikan orang lain salah.

Kalau benarlah situasi teknologi maklumat di Malaysia ini, kita sebenarnya begitu jauh ketinggalan berbanding dengan Indonesia, negara yang sering kita pandang rendah kerana kemiskinan mereka. Miskin mereka pun, mereka lebih kaya maklumat dan usaha-usaha untuk menonjolkan diri di internet.

Kita? Kita masih merungut talian internet Streamyx monopoli yang lembab tahap siput baaa...

Contoh:Buat malu je sama orang Indonesia.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…