Langkau ke kandungan utama

Aku Anti PTK (kerana...)

Exam PTK untuk kakitangan kerajaan ini sebenarnya mengelirukan aku. Apa yang hendak dicapai? Untuk menilai prestasi kakitangan melalui ujian bertulis (kalau kerani tu, setakat tanda jawapan yang betul) sebagai tiket asas untuk kenaikan gaji dan permohonan kenaikan pangkat?

Apa pun jua niatnya, aku fikir menggunakan peperiksaan untuk menilai individu adalah cara paling leceh dan tidak adil. Ada sesetengah manusia (aku contohnya) yang betul-betul bengap untuk menjawab periksa, apatah lagi untuk study bagi menjawab peperiksaan. Ada golongan manusia yang 'thrive' dalam bidang menjawab peperiksaan. Study, baca nota, hafal nota dan lain-lain lagi ada perkara biasa dan 'fun' bagi mereka.

Agaknya kita memang tidak boleh puaskan hati semua orang, bukan?

Cuma, aku fikir ada banyak lagi cara yang lebih adil untuk menilai individu. Juga aku rasa sebab utama peperiksaan PTK diadakan adalah kerana pembuat dasar itu adalah seorang yang kaki study dan suka menjawab peperiksaan atau mungkin juga manusia yang malas hendak buat kerja lebih lalu menyusahkan semua orang dengan mengadakan PTK.

Aku rasa, sekarang sudah tiba masanya kita beralih dari evaluasi mental secara peperiksaan kepada evaluasi yang lebih menyeluruh dan adil. 

Aku membebel kerana aku masih belum study dan exam cuma tinggal 9 jam dari sekarang.

Sigh... 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…