Langkau ke kandungan utama

Aku Bukan Kidal, Tetapi Crossed-Dominance

Rupa-rupanya aku ini bukanlah boleh dianggap kidal 100%. Aku lebih bersifat crossed-dominance di mana aku berkeupayaan untuk melakukan kerja melalui kedua-dua belah anggota kiri dan kanan badan aku. Ianya lebih bersifat preference. Sebelah mana kita lebih selesa apabila melakukan sesuatu perbuatan.

Mulanya aku fikir aku adalah bersifat ambidexterity atau berkeupayaan mengawal sepenuhnya pergerakan kedua-dua belah badan kita. Aku tidak sampai kesitu rasanya. Aku masih tidak boleh menulis dengan baik menggunakan tangan kanan tetapi amat mahir dengan perkara lain menggunakan tangan kanan walau secara jelasnya, aku bersifat kidal. Tapi aku juga bukan kidal sepenuhnya.

Kidal sepenuhnya adalah bila mana seseorang hanya boleh bergantung kepada sebelah kiri badan saja dalam melakukan majoriti perkara seharian. Begitu juga orang yang dianggap pengguna tangan kanan. Mereka ada right-handed tegar apabila hampir semua kerja mereka adalah melalui badan sebelah kanan sahaja.

Aku pula tidak. Menulis, tangan kiri. Menggunakan mouse, tangan kanan. Makan dengan sudu dan garpu, tangan kiri. Makan dengan tangan, tangan kanan. Tendang bola, kaki kanan. Mengambil sesuatu barang, tangan kiri. 

Umumnya, aku agak cenderung kepada tangan kiri. Itu yang aku fikir. Tetapi tangan kanan dan juga kaki kanan aku boleh menjalankan fungsi autonomi yang baik. Tidak kekok dan tidak pula terencat perbuatan. Maka, aku bukanlah seorang yang kidal sepenuhnya.

Aku adalah crossed-dominance.

Apa pula keadaan kamu?

Ulasan

  1. Anonymous9:42 PTG

    Aku..menulis tangan kiri, tapi potong bawang, bowling, raket badminton, fishing, tebang pokok guna tgn kanan(tangan kanan macam lebih kuat )...ada member skolah aku, terbalik...menulis lukis kanan...tapi lain2 tangan kiri..(tangan kiri dia lebih kuat) ...dan kami berdua lepasan MRSM BP

    BalasPadam
  2. tangan kiri saya pandai menulis,melukis, menggunting dan main gitar left-handed.

    yang lain2 semua tangan kanan..main badminton, guna mouse, gosok gigi, iron baju..

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…