Langkau ke kandungan utama

Basikal Cabuk

Aku dok tengok Facebook. Mengintai-intai gambar kawan-kawan lama dan aktiviti yang mereka lakukan sekarang. Seperkara yang aku perasan, ada beberapa orang dari mereka yang menjadikan basikal sebagai aktiviti sukan mereka.

Ada yang guna race bike dan ada yang guna mountain bike. Tak kisah mana pun. Ceritanya, hampir semua dari mereka ini semasa di maktab dulu memang tidak terlibat dalam aktiviti berbasikal. Maktab memang ada "kelab" lumba basikal. Tidak rasmi pun. Ada beberapa orang saja yang terlibat; aku, Amron Roni (bekas produser TV9), Shah Jihan, Suffian (Panjang) dan seorang dua lagi yang join sekali sekala. Ikut asalnya, cuma aku dan Amron saja yang memulakan "kelab" ini. Malah pertama kali berbasikal mengelilingi Pulau adalah aku dan dia saja.

Kami jumpa beberapa basikal lumba lama di sebuah stor tepi kelas. Kami keluarkan dan ada lebih kurang 5 buah basikal yang masih elok walaupun uzur. Kami baikinya dan selebihnya hantar ke kedai untuk dibaik pulih. Aku masih ingat tokey kedai basikal itu marah kepada aku bila aku tanya kepada dia,

"Tokay, itu ball bearing kalau saya pasang sendiri boleh ka? Saya beli, lepas tu saya pasang."
"Aiya... Apa lu susah. Lu hantar sini kasi saya pasang la."
"Alah, saya nak belajar la tokey."
"Lu baca itu buku sudah. Ini kerja bagi saya buat. Lu tak payah buat."

Kurang asam punya tokey.

Aku pernah cerita mengenai berbasikal semasa di maktab dulu. Jadi aku tak payah cerita lagi. Cuma aku tertarik bila ada kawan-kawan lama yang dulu tidak pernah join berbasikal, sekarang menjadikan basikal sebagai aktiviti sukan mereka.

Dulu, kami guna basikal lumba usang yang dibaiki sendiri. Sekarang, basikal yang mereka pakai berharga ribuan ringgit dan siap lengkap dengan set pakaian serta aksesori seperti cermin mata, thigh short, kasut basikal dan lain-lain lagi.

Aku semasa di maktab, pakai baju t-shirt biru oversized (hadiah Kak Fizah), seluar thigh harga RM20, cermin mata oversized juga yang dibeli di Komtar dengan harga RM10 dan kasut getah. Botol air pun takde. Topi keselamatan? Lagilah takde. Yang ada cuma keseronokan dan semangat dare devil yang tinggi ketika menuruni laju liku-liku jalan ke Balik Pulau mengikuti rapat Penang Yellow Bus dengan jurang tinggi di sebelah.

Ahhh... Muda-muda dulu. Berani tak bertempat.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…