Langkau ke kandungan utama

Berlalu Pergi Dan Semakin Jauh

Lama juga aku mencari-cari keretanya. Maklumlah, dia sudah tukar kereta. Sudah lama, katanya. Seperti biasa, perkara sebegitu aku takkan tahu, apatah lagi hendak diberitahu.

Bila akhirnya aku temui kereta dia, aku menjenguk ke dalam. Ada dua pasang cermin mata hitam tergantung di cermin pandang belakang. Satu untuk lelaki. Aku pasti tidak akan ada perempuan yang pakai cermin mata sedemikian, melainkan dia seorang fasionista. Dia bukan. Kemudian aku melihat tag universiti di cermin kereta. Ada dua universiti yang berlainan. Betullah apa yang aku fikirkan selama ini.

Hati menjadi sayu selepas itu. Aku masuk ke kereta sendiri lalu pergi. Lagu di corong speaker kereta adalah irama instrumental yang mendayu. Cukup sempurna untuk sebuah hati yang lara, rasanya. Cukup sempurna untuk aku dengar sambil memandu dalam hujan lebat di penghujung senja. Atau tengahari jumaat menuju ke masjid.

Hakikatnya dia tidak ada apa-apa dalam diri ini. Kalau ada pun, itu cerita dulu yang sudah puas aku buang dan tidak mahu lagi aku kenang. Untuk aku, dia tidak lebih sebagai sahabat yang kadang-kadang hadir untuk memberi gembira di waktu sedar. Kalau dia tiada sekalipun, aku tidak akan merasainya. Begitu yang aku fikir dan begitu jua yang aku rasa beberapa ketika sebelum peristiwa menjenguk ke keretanya jumaat lalu.

Hingga hari ini, hati masih sayu. Entah kenapa. Aku tidak mengharapkan apa-apa pun. Malah, kalau hendak dipertahankan, aku sudah ada seseorang yang aku fikir boleh terima aku sekiranya ada rezeki aku nanti. Dan dia adalah segala yang aku mahukan.

Namun, hati masih tetap sayu. Sayu mungkin kerana memikirkan dia sudah terlalu jauh pergi; dalam banyak perkara. Sayu memikirkan dia akan pergi lebih jauh selepas ini. Sayu memikirkan, untuk sekian waktunya dulu, aku begitu mendambakannya. Dan dia mengetahui ini semua, hingga kini. Sayu juga memikirkan, sejak awal lagi aku tidak sepatutnya menaruh rasa kepadanya kerana ianya tidak akan mungkin, tidak akan pernah mungkin dapat berlaku apa-apa. Hakikatnya begitu.

Macam menulis novel? Ya, ini novel. Cerita hidup aku.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…