Langkau ke kandungan utama

Bos, Jom Kongsi Teh Tarik

Keadaan di pejabat agak sibuk. Sibuk dengan persiapan amalan 5S sebenarnya. Kalau di tempat lain, ianya mengambil masa yang agak lama untuk menyiapkannya, di pejabat, kami perlu siapkan dalam masa sebulan setengah saja.

Maka kelam kabut anak buah menyiapkan itu ini sedang bos sendiri seperti terpinga-pinga tidak tahu hendak buat apa. Kemudian mereka tambah lagi dengan kerja yang bukan-bukan, kononnya amat penting dan perlu disiapkan segera. Begitu selalu keadaannya.

Bos ini kadang-kadang ada yang tidak langsung prihatin dengan apa yang berlaku disekeliling mereka. Mereka terlalu terperosok dengan tugas atau terlalu ignorance untuk memperdulikan apa yang berlaku disekeliling. Tiket jawatan mereka itu membuatkan mereka rasa berhak untuk mengarah apa saja kepada anak buat mereka.

Tidak cukup dengan itu, anak buah ini disumbat dengan falsafah multi-skilling dan diterapkan dan propaganda bahawa pekerja yang baik boleh melakukan beberapa kerja dalam satu masa. Bullshit. Kamu bos ada buat ke?

Kemudian kamu jawab, tanggungjawab kamu lebih penting dan lebih berat. Kena buat decision making itu ini dan kena pantau banyak hal. Yada... yada... Realitinya, banyak bos di pejabat kerajaan tidak lebih bertindak sebagai rubber stamp. Cop apa saja yang mereka fikir menyenangkan tugas mereka kemudian nanti. Oh, bukan menuduh ya. Tidak semua bos begitu. ADA yang bagus, itu aku tidak nafikan.

Banyak juga bos di pejabat kerajaan tidak lebih dari "talk only, no action". Mereka amat-amat pandai berkata-kata. Kalau dengar mereka berhujah, kamu fikir mereka lebih layak jadi ahli politik. Suruh buat kertas kerja, aku pasti mereka boleh hasilkan dalam masa yang cepat dan pantas karangan indah tugasan yang perlu disiapkan.

Suruh buat? Belum tentu ada yang mahu buat. Akhirnya semua tugas itu jatuh ke tangan anak-anak buah ini. Biar bertindan sebanyak mana tugas sekalipun, itu tidak penting. Janji, sebagai bos, tugas sudah selesai.

Lepas itu kamu boleh marah anak buah kiranya mereka lambat buat atau lembab buat. Tanya, ada pernah buat kajian atau evaluasi terhadap anak buah kamu? Tengok berapa topi yang dia boleh pakai dalam satu masa (thinking hats - tahu ke ni?) dan keupayaan kerja mereka? Ada buat kajian sebegitu? Jarang sekali kerana kamu fikir kamu sudah arif dengan anak buah kamu. Tidak perlu kaji, tengok pun sudah tahu, bukan?

Kadang-kadang aku kesian melihat orang bawahan ini. Mereka bekerja sepanjang masa tanpa komplen. Ada, memang ada. Tapi setiap kali itu juga mereka sering diingatkan dengan frasa "saya yang menurut perintah". Manusia bodoh manalah yang cipta frasa tu. Patut ditembak saja dengan senapang gajah. Okay, aku sudah ulang balik cerita lama.

Masalahnya, tengok dulu keadaan sekeliling dan cuba sedikit menjadi prihatin. Anak buah bukan robot. Mereka mahu ruang masa juga. Peliknya juga kamu suruh mereka buat kerja. Kemudian bila mereka buat claim, kamu begitu cerewet dengannya. Ingat, gaji, bonus, imbuhan itu adalah peransang untuk setiap orang berkerja dengan lebih gigih. Takkan suruh buat kerja kemudian bila buat claim, kamu tahan. Kamu fikir dia akan buat lepas itu? Susahlah. Be reasonable.

Bos yang bagus adalah bos yang tahu isi hati anak buahnya. Bos yang memahami perasaan dan sensitiviti setiap anak buahnya. Bos yang bila membuat keputusan, bukan untuk dirinya semata-mata tetapi untuk semua subordinatnya. Bos yang bila ditegur atau dimarahi oleh ketua bos, tidak akan menunding jari kepada anak buahnya bagi melepaskan dirinya dari salah. Oh ada, tengok cermin kalau tidak percaya.

Kalau menyuruh orang menyiapkan 5S secepat mungkin kemudian kamu ignorant mengenainya, kamu bukanlah bos yang bagus. Kalau kamu menyuruh anak buah menyiapkan 5S kerana kamu mahu nama dan penghargaan, lebih baik kamu jadi pelakon drama swasta. Bukan perkara seperti 5S saja. Banyak hal lain. Perlu prihatin dan perlu bijak. Bukan emosional kemudian kamu lempar emosional itu kepada anak buah kamu. Kamu ingat emosional kamu tu hebat sangat ke? Nasib baik kerja di pejabat kerajaan ini majoritinya melayu yang kurang sangat sikap melawan.

Kalau tidak, mungkin ada yang kena tembak tiba-tiba.

Ulasan

  1. btul2.. setuju... sy nyer pejabat, bos ckp jek pandai... buat kejer, blum tentu...

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…