Langkau ke kandungan utama

Dari Berat Hati Hingga Melalut

Hati dan badan amat berat untuk bangun dari tilam, untuk mandi, pakai baju, pandu kereta ke pejabat. Berat. Aku mahu rehat.

"Jadi, rehat sajalah!"

Tak boleh. Perlu juga ke pejabat kerana masih ada kerja yang hendak diselesaikan; sekurang-kurangnya sehingga penghujung petang ini. Kemudian esok mungkin, aku mahu ke tepi pantai, atau kemana-mana saja untuk sesi fotografi. Belajar bermain dengan mode Manual sepenuhnya dan mendapatkan shot yang terbaik.

Aku perlu kumpul duit sedikit untuk mendapatkan lensa 50mm (murah saja sebenarnya, kalau dibandingkan dengan harga lensa lainlah) seperti yang selalu orang sarankan kepada aku. Cuma aku lebih suka wide angle. Lensanya agak mahal. Lebih mahal dari gaji sebulan aku, mungkin.

Dan sementara aku masih ingat, aku juga perlu ke gimnasium di pejabat seperti yang sudah aku rancang. Senaman. Itu saja tujuan ke gim, bukan? Lagipun gimnasium pejabat mengamalkan jadual berasingan untuk lelaki dan wanita. Jadi tiada motif untuk aku mencari mereka di situ.

Hati dan badan masih berat untuk meninggalkan katil. Masih meniarap di katil sambil menaip baris-baris ini. Kamu fikir aku suka ke pejabat setiap masa? Ada waktunya, aku lebih rela mundar mandir sekeliling ruang lain asal dapat saja aku perolehi sedikit rasa santai dan tenang.

Ya, aku tahu. Kamu berfikir, bagaimana aku boleh membina ayat sebegitu. Pertama, kamu kena faham setiap maksud perkataan. Kemudian, kamu kena berani mengubah mentaliti susunan ayat ala yang selalu diajar di sekolah. Atau untuk lebih baik lagi, baca penulisan sebelum tahun 70an dan lebih awal, seperti di zaman sebelum merdeka. Susunan bahasa ketika itu agak pelik tetapi cukup cantik kalau dibandingkan dengan sekarang.

Gaya penulisan dulu, pada fikiran aku, lebih mirip kepada gaya perbualan biasa. Sekarang, ianya lebih bersikap,

"Jangan membazir dakwat pen atau memenatkan jari untuk menaipnya."

Ringkaskan dan mudahkan. Tawarkan rasanya.

Dan, ahli bahasa, cendiakawan dan malah bos-bos di pejabat juga terlalu taksub dengan susunan ayat dan maksud perkataan hingga akhirnya bahasa yang ditulis menjadi mirip kepada bahasa undang-undang yang membosankan daripada bahasa penulisan yang mengasyikkan. Kemudian mengadu bahawa bahasa Melayu amat terbatas perkataan dan susunannya.

Kamu yang membataskannya!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Malam Di Taman Tasik Titiwangsa

Sudah lama aku tidak membuat fotografi malam. Biasanya aku akan guna Canon EOS 400D aku kerana lebih baik kualitinya dan lebih hebat hasilnya. Memandangkan kamera tersebut sudah sedikit rosak dan juga pada malam semalam hanya kamera digital Sony CyberShot DCR-W350 saja yang berada di tangan, tiada pilihan selain cuba menggunakan kamera tersebut dan melihat hasilnya nanti.

Seperti yang dijangka, hasilnya kurang memuaskan. Begitu banyak noise yang terkandung dalam setiap gambar yang dirakam. Aku tidak menggunakan flash kerana mahu merakam suasna sebenar sekitar Taman Tasik Titiwangsa malam semalam.

Tanpa tripod, ianya lebih menyukarkan keadaan. Aku terpaksa menggunakan apa saja yang ada di sekeliling sebagai 'tripod sementara'.
 Satu perkara yang aku sedari, di sekitar Taman Tasik Titiwangsa, begitu ramai orang duduk berehat di sepanjang tasik. Cuma keadaan agak gelap kerana lampu yang ada tidak berfungsi. Suasana sedikit dicerahi dengan lampu jalan tidak jauh dari taman. Cahaya da…

Kereta Ku Lari Gagah Berani!

Aku memandu sebuah Perodua Kancil ke pejabat setiap hari bekerja. Perjalanan sejauh lebih 25km dari Bandar Sunway ke Putrajaya aku lalui seorang diri. Jadi pada fikiran aku, Kancil adalah kenderaan yang sesuai untuk jarak perjalanan dan jumlah isi pengguna di dalam kereta tersebut. Maksud aku, tidak perlu memandu sebuah MPV besar untuk ke pejabat jika setiap masa ianya hanya akan diisi dengan orang manusia.
Aku dan Zura sejak awal kenal sering berkata bahawa akan tiba masa kami memerlukan sebuah kenderaan baru. Zura mahukan sebuah MPV kerana mudah untuk membawa barang dan mungkin, membawa saudara mara ke sana sini. Praktikal dan berfikir secara logikal. Aku lebih sukakan sebuah kereta saiz sederhana kerana memikirkan 90% daripada masa penggunaan kereta itu nanti, aku atau Zura akan bersendirian memandunya.
Lagi pun, biras aku sudah membeli sebuah Proton Exora walaupun anak masih seorang. Nampak selesa dan bila balik berhari raya tempohari, Exora itu sangat membantu membawa kami ke sana …

Apple Mac - Cerita Aku 1

Aku pakai komputer jenama Apple di rumah dan di pejabat. Laptop MacBook Pro aku beli menggantikan laptop Acer Aspire (sudah dijual) dengan tujuan sebenar untuk kerja sampingan sebagai video editor dengan sebuah studio perkahwinan (DinaWedding). Aku sudah menggunakan Apple iMac di pejabat sejak penghujung 2006 lagi. Secara umumnya, banyak kerja aku melibatkan senireka grafik menyebabkan komputer Apple menjadi pilihan paling sesuai.

Aku pernah dan sering ditanya serta aku yakin di luar sana ramai juga yang ingin mengetahui kebaikan dan keburukan menggunakan komputer jenama Apple. Jadi aku fikir lebih baik aku kongsi pengalaman aku.

Komputer jenama Apple secara umumnya adalah komputer peribadi/workstation/server yang dibina dan dijual sendiri oleh syarikat Apple Inc. dan menggunakan sistem operasi (Operating System) jenama Mac OS. Suatu ketika dulu ada syarikat pengeluar komputer yang mengeluarkan komputer dengan menggunakan sistem operasi Mac OS namun begitu semenjak Steve Jobs (CEO dan p…